Zgrada riječkog suda dobiva dizalo, projekt vrijedan više od 300 tisuća eura!

11.06.2024. 16:21 | Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin

Zgrada Županijskog suda u Rijeci konačno dobiva dizalo! O potrebi ugradnje lifta u sudskoj zgradi u Ulici žrtava fašizma u središtu Rijeke priča se već desetljećima, a ta će želja, po svemu sudeći, konačno biti i ostvarena. Upravo je pokrenuto prethodno savjetovanje javnosti u postupku javne nabave radova ugradnje dizala, očekuje se da se jave zainteresirani gospodarski subjekti, a natječaj bi trebao biti raspisan već za tjedan dana. Planira se da radovi na ugradnji dizala počnu sredinom ovog ljeta. Projekt je to koji je vrijedan više od 300 tisuća eura.

– Drago mi je da će ugradnjom dizala sud i njegovo funkcioniranje konačno biti jednako dostupan i osobama s invaliditetom i teže pokretnim osobama. Moramo osigurati tu pristupačnost. Draga mi je i simbolika što se za to veže, upravo na 120-tu obljetnicu; naime, zgrada suda počela se graditi 1904. godine – naglašava za portal Burin  predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup.

U realizaciju ugradnje dizala kreće se nakon što je kompletno pripremljena “papirologija”, i projektna dokumentacija i troškovnik, uključujući suglasnost Konzervatorskog zavoda, s obzirom da je zgrada suda spomenik nulte kategorije. Ulaz će biti sa stražnje, dvorišne strane suda, gdje je parkiralište; ocijenjeno je kako je to tehnički najjednostavnije u pogledu izvedbe. Dizalom će se moći do najvišeg, četvrtog kata, “pokrit” će sve etaže zgrade. Novi, stražnji ulaz u zgradu bit će samo za korištenje dizalom. Zasad se čini vjerojatnijim da će se korisnici voziti “samo” jednom kabinom, a ne dvjema, no svakako će biti moguće da ju koristi i osoba u invalidskim kolicima.

No, vijest da stiže dizalo u zgradu suda nije jedina novost; u bliskoj budućnosti značajan dio zgrade trebao bi dobiti nove prozore. Naime, Županijski sud u Rijeci je krajem svibnja s najboljim ponuditeljem zaključio ugovor o rekonstrukciji, restauraciji i ugradni stolarije na sjevernom pročelju zgrade. I u ovom slučaju je projekt odobrio Konzervatorski zavod. Sjeverno pročelje, inače, zahvaća gotovo polovicu ukupne površine svih prozora na zgradi. Obveze izvođača radova su da vjerno rekonstruira, odnosno restaurira prozore sa svim detaljima koji su ranije postojali, dakle, povijesni izgled prozora.

Prema riječima predsjednika riječkog  Županijskog suda Vlade Skorupa, postupak će se realizirati tako da će se najprije napraviti pojedini testni modeli, a onda će se ići u daljnju realizaciju, uklanjanje starih i postavljanje novih prozora. Koristit će se isključivo drvo, a oblikom, bojom i drugim detaljima bit će vjerna reprodukcija povijesnih prozora. Vrijednost ovih radova, prema ugovoru, gotovo je 900 tisuća eura.

Predsjednik suda Skorup naglašava kako se planira nastaviti i s drugim radovima. To je, pored ostalog, uređenje stepeništa, no, dinamika će ovisiti i o raspoložim sredstvima. A prije toga već bi trebali krenuti radovi na restauraciji kamenog ulaznog portala zgrade suda, te restauraciji glavnih ulaznih vrata, vjerojatno već ovog ljeta. Već se radi troškovnik. A sve to se treba dogoditi nakon što je nedavno završeno uređenje sanitarnih čvorova na drugom i trećem katu sudske zgrade. Prije toga su obavljeni radovi na sanaciji krovišta.

– Dao sam si obvezu da pokrenem obnovu zgrade suda. Zgrada je impresivna, a kada sam dobio mandat zatekao sam dosta zapuštene prostore i cjelokupnu zgradu. Treba zgradi vratiti stari sjaj, barem dio. Treba izgledati i dostojanstveno zbog ljudi koji u njoj rade, prostor mora biti ugodan za rad, kao i osobama koje dolaze na sud – napominje predsjednik suda Skorup, ukazujući i na specifičnost situacije, s obzirom da je zgrada spomenik nulte kategorije pod paskom konzervatora. – Već dvije godine pripremamo projekte – ističe predsjednik suda, napominjući da bi neka ulaganja, primjerice, u novu stolariju, trebala utjecati i na uštedu energije.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest