Zaposlenici u riječkom pravosuđu na 15-ak minuta izašli sa svojih radnih mjesta, u ponedjeljak ujutro kreće štrajk pravosudnih službenika u cijeloj Hrvatskoj

04.06.2023. 09:22 | Rijeka, Rijeka & Regija

Službenici i namještenici u riječkom pravosuđu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, u petak u 13 sati izašli su ispred riječkih sudova i tužiteljstva kako bi dali potporu u ostvarivanju svojih i sindikalnih zahtjeva za većim plaćama, što će se ogledati i u tome da u ponedjeljak ujutro kreću u štrajk. Svoje nezadovoljstvo iskazali su tako da su na 15-ak minuta izašli izvan suda ili tužiteljstva u kojem rade “u znak potpore borbi za dostojanstven život uz adekvatno plaćen rad”.
Okupljanja su se dogodila u isto vrijeme kada je u Zagrebu zakazano ročište na kojem se odlučivalo o tužbi zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje je tražilo da se proglasi nezakonitim štrajk kojeg je za ponedjeljak najavio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN RH). No, Županijski sud u Zagrebu je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Republike Hrvatske, koju zastupa zagrebačko tužiteljstvo, o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka. Presuda o zakonitosti očekuje se u ponedjeljak, kada i djelatnici u pravosuđu kreću u štrajk.


Iz sindikata su najavili da u ponedjeljak u 7 sati ujutro kreću sa štrajkom, a da će nakon izricanja presude vidjeti kako će dalje postupiti.
Štrajk se organizira u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove, a uz članove SDLSN u štrajku će sudjelovati i ostali službenici i namještenici koji će mu se dobrovoljno pridružiti. Iz sindikata podsjećaju kako traže povećanje plaće za 400 eura i reguliranje pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je danas da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka djelatnicima suda jer smatra da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje, a istaknuo je i da će sud utvrditi je li štrajk zakonit ili ne.

– Primarni razlozi su da se ne radi o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan, rekao je Malenica nakon sjednice Vlade.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest