Ured EU tužitelja podignuo optužnicu u aferi oko sanacije jame Sovjak: dvojica okrivljena za davanje i primanje mita od 130 tisuća eura

11.06.2024. 12:54 | Crna kronika, Novosti

Foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu  podigao je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog primanja i davanja mita te zbog trgovine utjecajem, nakon istrage u vezi radova na sanaciji jame za odlaganje otpada Sovjak, objavio je EPPO.

EPPO ne navodi imena optuženih oko kojih se veže davanje i primanje mita od najmanje 130 tisuća eura. No, u medijima je ranije bilo objavljeno kako je istraga otvorena protiv protiv Roberta Gotića, direktora GK Grupe i okrivljenog u aferi Varkom, za kojeg se sumnjalo da je  podmitio poduzetnika iz Vinkovaca Miroslava Šaravanju, vezano za sanaciju jame Sovjak na Viškovu i  kreditni aranžman od banke.

Sumnja se da su u razdoblju od prosinca 2020. do veljače 2022. godine dvojica optuženika davali, odnosno primali mito za trgovanjem utjecajem. Naime, iz rezultata istrage slijedi kako je drugooptuženik koristio svoje veze u trgovačkim društvima i financijskim institucijama kako bi pomagao prvooptuženiku u provođenju njegovih poslovnih aktivnosti i ostvarenju poslovnih ciljeva. Zauzvrat mu je prvooptuženik pristao platiti određeni novčani iznos.

Na temelju prikupljenih dokaza, utvrđeno je da je prvooptuženik predvodio zajednicu ponuditelja u natječaju za javni projekt vrijedan 44 milijuna eura “Projektiranje i izvođenje radova sanacije jame Sovjak”, koji je bio sufinanciran sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije. Isto tako, utvrđeno je da je drugooptuženik prvooptuženiku osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja ponudivši mu neophodnu pomoć u fazi provedbe projekta. Iz rezultata provedene istrage slijedi i da je prvooptuženik zatražio od drugooptuženika da kod jedne banke osigura njegovom trgovačkom društvu bankovna jamstva, kako bi ono moglo nastaviti svoje druge poslovne aktivnosti. Zauzvrat je prvooptuženik platio drugooptuženiku najmanje 130 tisuća eura, u tri navrata.

Ako budu proglašeni krivima, optuženici bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu do 8 godina.

U srpnju 2022. godine objavljeno je da u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost policija izuzima dokumentaciju vezanu uz projekt sanacije jame Sovjak na Viškovu  koji je radila GK Grupa, a čiji je predsjednik uprave Robert Gotić tada bio uhićen u Varaždinu, zajedno s još dvije osobe koje su se teretile za primanje mita.  

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest