U Viškovu postavljena najveća puzzla u Hrvatskoj posvećena zvončarima

Foto: Općina Viškovo

U Viškovu je postavljena najveća slagalica (puzzla) u Hrvatskoj koju su izradili djeca Osnovne škole sv. Matej s motivom Halubajskega zvončara. Novoosnovana Javna ustanova u kulturi ”Kuća halubajskega zvončara”, iako tek treba uskoro otvoriti svoja vrata za prve posjetitelje, počela je s programskim djelovanjem i to upravo za vrijeme ovogodišnjeg Pusta sa akcijom ”Puzzlodrom: Halubajski zvončar”.

Na pomoćnom terenu NK Halubjana, u neposrednoj blizini „Kuće halubajskega zvončara“, održana je akcija slaganja velike slagalice (puzzle) s motivom Halubajskega zvončara. Kao uvod u akciju slaganja puzzle program su započeli Mići zvončari. Oni su svojom zvonjavom otjerali zimu i učinili akciju slaganja puzzle još upečatljivijom te predstavili stoljetnu zvončarsku tradiciju koja je od iznimne važnosti i vrijednosti za ovaj kraj, a inspirirala je i ovu aktivnost namijenjenu najmlađima.

Puzzla je rezultat kreativne likovne radionice ”Puzzlodrom: Halubajski zvončar” koja je tijekom tjedna održana u suradnji s Osnovnom školom Sv. Matej Viškovo, dok je cijela akcija održana u suradnji s Udrugom Halubajski zvončari, Nogometnim klubom Halubjan i Općinom Viškovo, a pod vodstvom umjetnika i mentora Aleksandra Saše Škorića, koji je svoje radionice i druge umjetničke programe provodio u široj regiji (Hrvatska, Slovenija, BiH). Njegove brojne suradnje s umjetnicima te kreativne likovne radionice provedene s djecom u Japanu, Kanadi, Belgiji i Njemačkoj posebno su zapažene.

U višednevnoj radionici koja je zaključena   akcijom slaganja najveće puzzle s motivom Halubajskega zvončara sudjelovalo je 169 djece, učenica i učenika od 1. do 4. razreda OŠ Sv. Matej Viškovo. Kroz petodnevnu likovnu radionicu, učenici i učenice su zajedno s nastavnim osobljem škole, izradili 169 dijelova slagalice – monumentalne puzzle s motivom Halubajskega zvončara, pri čemu je svako dijete (polaznica ili polaznik radionice) samostalno izradilo jedan dio slagalice, odnosno jednu puzzlu.

Sva djeca koja su sudjelovala u radionici i kreirala dijelove puzzle sudjelovala su u zajedničkom slaganju i sklapanju slike dimenzija 10 x 15 m, što ju čini najvećom slagalicom s motivom Halubajskega zvončara ikad složenom u Hrvatskoj. Ovom aktivnošću promiču se pozitivne vrijednosti u društvu od malih nogu te kroz kreativni proces djeci približavaju koncepti zajedništva i integracije (svako dijete = 1 slika, svaka slika je različita, ali kada su zajedno i složene, one čine jednu cjelovitu i smislenu, ujedinjenu sliku).

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest