U nedjelju na Rujevici 181. susret Rijeke i Dinama uopće, najviše golova u međusobnim utakmicama za Rijeku dao Damir Desnica – sedam

04.05.2024. 17:50 | Novosti, Sport

Foto: Facebook, HNK Rijeka

Nogometaši Rijeke sutra, u nedjelju, na Rujevici dočekuju Dinamo u 33. kolu  HNL-a, utakmici koja bi mogla biti odlučujuća u borbi za naslov prvaka, do kraja prvenstva ostala su samo četiri kola. Sutrašnji ogled bit će 181. ove dvije momčadi u svim službenim natjecanjima ikada, 99. u Prvoj HNL i 87. koji se igra na nekom od riječkih stadiona. Osim na Kantridi, na kojoj je odigrano 67 službenih utakmica ove dvije momčadi i stadiona na Rujevici, koji je do sada bio domaćin 18 međusobnih utakmica, Rijeka i Dinamo igrali su i na Campo Cellini, današnjem Omladinskom igralištu.

Gledajući kroz povijest, Dinamo je uspješniji od Rijeke u međusobnim utakmicama, uzmemo li u obzir svih 180 službenih koje su do sada odigrane “modri” su ostvarili 95 pobjeda, 40 utakmica završilo je remijem a 45 pobjedom Rijeke. Prvu pobjedu Rijeka je ostvarila u prvoj utakmici odigranoj na Kantridi odigranoj 1958. godine, a sportsko rivalstvo počelo se rasplamsavati čim je Rijeka počela stvarati jaku momčad i gotovo 30 godina, od kolovoza 1964. do svibnja 1994. godine, ostala nepobjediva za Modre u domaćim prvenstvenim utakmicama.

Aktualni niz na strani je zagrebačke momčadi koja je u zadnjih devet utakmica ostvarila sedam pobjeda i remi pa će nedjeljni sraz biti prilika za prekinuti ovu neugodnu rezultatsku seriju.

Rezultatski gledano, najveća domaća pobjeda Rijeke je bila 6. svibnja 1978. godine kada su u pobjedi 4:0 po dva pogotka ugradili Salih Durkalić i Miodrag Kustudić.

Draž međusobnim utakmicama redovito su davali i igrači koji su nosili dresove obje momčadi što u bivšoj državi (Blažević, Brnčić, Osojnak, Šangulin…), što otkako je HNL-a (Kramarić, Tomečak, Mijatović, Šarić…). Govoreći o bivšim igračima poseban trag ostavili su igrači koji su, izravno ili posredno, iz Maksimira stigli na Kantridu ili Rujevicu pa ovdje osvajali trofeje. Od Dumitru Mitua i Eddyja Bosnara u godinama osvajanja kupova 2005. i 2006. godine, do Andreja Kramarića, Ivana Tomečaka, Mate Maleša, Ivana Krstanovića, Tibora Halilovića, Franka Andrijaševića, Domagoja Pavičića i Luke Capana koji su obilježili ovo novo trofejno razdoblje.

S trenerske klupe oba kluba vodili su Josip Skoblar, Josip Kuže, Zlatko Kranjčar, Sergej Jakirović, Branko Ivanković, Nenad Gračan, Miroslav Blažević, Igor Bišćan, a “modre” je u kratkom periodu vodio i aktualni trener “bijelih” Željko Sopić.

Kada je riječ o najboljim strijelcima, naviše golova u međusobnim utakmicama za Dinamo je postigao El Arabi Hillel Soudani (14), a za Rijeku Damir Desnica (7).

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest