Pokazna vježba i natjecanje na riječkom Korzu u povodu 125. obljetnice DVD-a „Sušak“

18.05.2024. 15:00 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Povodom obilježavanja 125. godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Sušak“ na riječkom Korzu su održane pokazne vatrogasne vježbe za građane i natjecanje podmladka. U natjecateljskom dijelu programa održan je 4. Kup DVD-a “Sušak“ na kojem su sudjelovale 22 ekipe u kategorije podmladka, dječaci i djevojčice od 6 do 12 godina. Sudjelovalo je 15 DVD-ova iz Primorsko-goranske županijeekipa iz Ličko-senjske županije.

Prisutne je  pozdravio i  riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je kako vatrogastvo nije posao, već  životni poziv. „To je odabir hrabrosti, znanja i vještine, izbor solidarnosti i požrtvovnosti, odabir humanosti. I zato svi oni koji su kroz generacije, ovdje u Rijeci i u cijeloj Hrvatskoj, krenuli za tim pozivom, zaslužuju našu najveću zahvalnost i poštovanje. Odabrati biti sam sebi drugi, treći, ili pak posljednji i druge ljudske živote staviti na prvo mjesto, vrijednost je koja nema cijenu. Posebice kada takve vrijednosti nastojite prenijeti onima koji će već možda sutra, biti na vašem mjestu. Zato mi je drago da je jedan dio vašeg djelovanja usmjeren i na edukaciju djece i mladih, kako bi od malih nogu učili vještine vatrogastva te jednog dana krenuli vašim hrabrim stopama“, istaknuo je gradonačelnik.

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Sušak“ – Rijeka osnovano je 12. lipnja 1899. godine i jedno je od najstarijih društva u Primorsko – goranskoj županiji i Hrvatskoj. Društvo je osnovano u prostorijama Gradske knjižnice Trsat, a u ovoj godini obilježava 125 godina neprekidnog djelovanja. Inicijator osnivanja bio je trsatski ugostitelj čeških korijena Vaclav Mayer, vođa vatrogasaca u ljuštionici riže. Društvo je kroz godine mijenjalo mnoge adrese sve do 1975. godine kada je izgrađen vatrogasni dom na Donjoj Vežici gdje se prostorije Društva nalaze i danas.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest