U Bakru održana smotra zborova, publika mogla uživati u natjecateljskom i revijalnom dijelu

Foto: Miljenko Šegulja

“Najbolja smotra do sada! Tim je riječima svoje oduševljenje opisala brojna bakarska publika na Županijskoj smotri zborova u Domu kulture u Bakru. Bila je to deveta smotra zborova „U Skladu s prirodom” u organizaciji KUU Sklad, a treća po redu Županijska smotra hrvatskih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava.

U natjecateljskom dijelu nastupili su Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan”, Rijeka i Riječki komorni zbor Val, pod vodstvom dirigentice Doris Kovačić i KUU Učka, Matulji, pod vodstvom Saše Matovine. Zborovi su se prikazali u najboljem svjetlu pred selektorom Domenikom Briški, koji će izabranim zborovima dati mogućnost za sudjelovanje na državnom natjecanju zborova.

U revijalnom dijelu Smotre nastupili su domaćini, Ženski zbor Sklad, Bakar, Pjevački zbor Sloga, Hreljin, Mješoviti pjevački zbor Castrum, Čavle, Vokalna skupina KUD-a Zvir, Jelenje, Riječki komorni zbor Val, Djevojački zbor Pjevačkoga zbora mladih Josip Kaplan, Rijeka, KUD Učka, Matulji, Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica, Kraljevica, Vokalna skupina Lira, Rijeka i Mješoviti pjevački zbor Jeka Primorja iz Rijeke. Bila je to prava fešta zborova Primorsko-goranske županije.

Sadnice, koje zborovi već tradicionalno doniraju na Smotri, volonterska sekcija Sklada zasadit će uz šetnicu Potok, čije su uređenje inicirali prije šest godina. Ove godine je nekoliko sadnica darovao i Lions klub Rijeka i pridružit će se ovoj akciji sadnje koja se odvija u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira 2024, i to 25. svibnja.

Posebni gosti Smotre, članovi Dramske sekcije Društva Naša djeca Bakar, izazvali su simpatije publike svojom kratkom izvedbom na čakavštini, a zajedničku pjesmu iz mjuzikla Jalta, Jalta zborovi su izveli uz proslavljene operne soliste Olgu i Bojana Šobera.

U okviru Smotre, KUU Sklad je organizirao i radionicu vokalnih tehnika, koju je vodila operna prvakinja Olga Šober. Svojim sudjelovanjem na radionici i nastojanjem da se usavrše u zborskom pjevanju brojni pjevači pokazali su da teže vrhunskom kulturnom amaterizmu. Upravo je važnost amaterizma u kulturi istaknuo, u svojem obraćanju prisutnima, predsjednik Zajednice Kulturno-umjetničkih udruga PGŽ-a Frane Frleta. Dunja Vladislović zahvalila se je svim bakarskim udrugama koje već tradicionalno pomažu u organizaciji Smotre, udrugama Bakarska gospoda, Bakarska straža i Bakarska žena i istaknula važnost participacije i zajedništva u životu lokalne zajednice.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest