Travanj u riječkom Art-kinu: od riječke premijere nagrađivanog filma s Radkom Poličem do “Sjećaš li se Dolly Bell?”

01.04.2024. 12:17 | Mozaik, Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Travanjski program u riječkom Art-kinu otvara premijera novog filma nagrađivanog hrvatskog redatelja Nevija Marasovića “Pamtim samo sretne dane.” Radnja filma prati životnu priču jednog starijeg gospodina, u maestralnoj i posljednoj ulozi velikana slovenskog glumišta Radka Poliča, dok sjedi u restoranu i sluša rasprave ljudi za susjednim stolovima. Restoran predstavlja čekaonicu za drugi svijet, a gosti njega i njegovu užu obitelj tijekom bitnih životnih trenutaka, koji su ga pretvorili u čovjeka kakav je bio na kraju života.

Riječkoj premijeri filma, koji je okupio domaće glumačke ikone svih generacija, pridružit će se redatelj Nevio Marasović, producentica Nina Petrović te glumci Janko Popović Volarić i Leon Lučev, a program se održava u utorak, 2. travnja, u 20 sati.

Idućeg dana, u srijedu, 3. travnja, na program stiže nagrađivana bugarska drama Majka, hrvatska manjinska koprodukcija, u kojoj je jednu od glavnih uloga odigrao istaknuti hrvatski glumac Leon Lučev. Tom će se prigodom Lučev pridružiti prvoj projekciji filma u Art-kinu, u srijedu u 20 sati.

Jedna od najprodavanijih mangi, jedna od najprofitabilnijih media franšiza i jedna od najnagrađivanijih anime serija, Demon Slayer, ima novi filmski nastavak: To the Hashira Training, a na veliko platno Art-kina stiže od 3. travnja.

Kvarnerska filmska komisija u novog epizodi Snimano kod nas, 11. travnja, u 20 sati, predstavlja film Silvija Mirošničenka Obalno šetalište. Opservacijski dokumentarni film prikazuje veći broj lokalnih stanovnika vezanih za liburnijsko Šetalište Franza Josefa I, njegove građevine, plaže i more. Prateći popularno šetalište od Voloskog do Lovrana tijekom više godišnjih doba autor predstavlja neobična događanja i manifestacije, kao i skupna raznolika druženja na dvanaest kilometarskoj ruti uz more.

Otkačena i zabavna humoristična drama Kristoffera Borglija Scenarij iz snova na veliko platno Art-kina stiže od 12. travnja, a donosi pomaknutu priču o neočekivanoj slavi i negativnim učincima koje ona može imati. Nicholas Cage je za ovu ulogu nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u komediji.

Istog dana na repertoar stiže biografska drama Back to Black u režiji Sama Taylor-Johnsona, film koji prati život i glazbu legendarne Amy Winehouse kroz njezino putovanje od adolescencije do odrasle dobi i stvaranja jednog od najprodavanijih albuma našeg vremena. Novi film redateljice i scenaristice Sofije Coppole Priscilla biografska je drama koja predstavlja dosad neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita Elvisa Presleyja, kroz intimno očište njegove životne suputnice Priscille Beaulieu, na programu Art-kina je od 18. travnja.

U sjećanje na nedavno preminulog bosanskohercegovačkog pisca, pjesnika, boema i scenarista Abdulaha Sidrana, 23. travnja u 20 sati u Art-kinu se prikazuje prvi igrani i cjelovečernji film redatelja Emira Kusturice Sjećaš li se Dolly Bell?, nagrađen na Mostri Zlatnim lavom za prvi film, kojem Sidran potpisuje scenarij. Iščekivani cjelovečernji prvijenac bosanske redateljice Une Gunjak Ekskurzija premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno prizanje, a na repertoar Art-kina stiže od 25. travnja.

Glazbeni impulsi zaključuju travanj u Art-kinu u suradnji s jedanaestim izdanjem Impulse Festivala, riječkog boutiqe festivala koji promiče urbanu kulturu. U petak, 26. travnja u 20:30 sati, na veliko platno premijerno stiže Sav taj pank, dokumentarni film čija radnja započinje upravo u Rijeci, a propituje punk supkulturu na području bivše države, uz neizostavne poveznice s današnjicom i općenitim kretanjem ovog kako glazbenog tako, za neke, i životnog pravca. Riječkoj premijeri filma u Art-kinu prisustvovat će redatelj i scenarist filma Slobodan Simojlović, montažer Bojan Filipović i dizajner zvuka Aleksandar Zoričić.

Posljednji dan Impulse Festivala, 28. travnja u 20 sati, rezerviran je za projekt KIN-O-ZVUK udruge RARE koji spaja film i glazbu u jednu cjelinu. Tom će se prigodom na velikom platnu Art-kina prikazati jugoslavenski nijemi film Birtija Joze Ivakića iz 1929. godine, uz autorsku glazbenu podlogu vrhunskih glazbenika iz benda LHD, koji okuplja članove nekadašnje grupe The Bambi Molesters.

Najčitanije


Povezane objave

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Povodom obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene predstavnici UABA Kostrena, općinske uprave, općinskih ustanova i udruga položili su vijence na spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve NOB-a.Vijenci su položeni na polje s grobovima palih boraca NOB-a na...

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

SUBOTA, 20. TRAVNJA 2024. KASTAV, 13.00: Ivan Horvat (1957) KLANA, 17.00Vladimir Šebelja (1933) NJIVICE, 15.30Marija Dapčić  BOGOVIĆI, 16.00Katica Bogović (1933) CRNI LUG, 13.00Dragica Barak (1930) SV. KRIŽ - SENJSKA DRAGA, 15.00Mate Nekić (1963) HVAR,...

Pin It on Pinterest