Slovenska umjetnica u Galeriji Filodrammatica: “Pogled niotkuda” u tamnu stranu primjene umjetne inteligencije

02.04.2024. 09:38 | Mozaik, Novosti

Slovenska intermedijska umjetnica Sanela Jahić predstavit će od 4. do 25. travnja u Galeriji Filodrammatica na riječkom Korzu samostalnu izložbu “Pogled niotkuda”. Nastala u produkciji ljubljanske Aksiome, izložba se bavi problematikom i mogućim odgovorima na primjenu umjetne inteligencije u svakodnevni život raznih skupina diljem svijeta koje na društvenoj ljestvici moći u svojim sredinama zauzimaju niži položaj.

Iako se streloviti razvoj umjetne inteligencije često doživljava kao pozitivan korak prema olakšavanju svakodnevnih zadataka i poslova, poput pisanja, prevođenja, generiranja te obrade slika i videa, ili unaprjeđenja prodaje i reklamiranja raznih proizvoda, umjetnica u ovoj izložbi istražuje mračno naličje tog procesa, navodeći kako umjetna inteligencija jača postojeću dinamiku moći i promiče društvene podjele kroz hijerarhijsku kategorizaciju pojedinaca na temelju isključivih i ideoloških kriterija vrijednosti.

Srozavanje radničkih prava i uvjeta na radu, problemi pri prelasku granice te otežani pristup zaposlenju i medicinskoj skrbi za pojedine društvene skupine, samo su neke od posljedica sve izraženije primjene umjetne inteligencije u birokratskim i optimizacijskim sustavima brojnih država i kompanija. Sanela Jahić kroz ovu izložbu adresira upravo te probleme, ali nudi i primjere mogućih odgovora na njih, u formi kolektivnih praksi samoorganizacije, solidarnosti i borbe protiv represivnih modela algoritamske vlasti.

Otvorenje izložbe je zakazano za četvrtak, 4. travnja, u 19 sati, nakon čega ju je moguće razgledati do 25. travnja.

Sanela Jahić (1980, Kranj) završila je studij slikarstva na ALUO u Ljubljani 2008. Kao stipendistica Ministarstva kulture Republike Slovenije, 2010. godine završila je diplomski studij međunarodnog smjera “Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije” na Bauhaus Sveučilištu u Weimaru. Kao intermedijska umjetnica, izrađuje tehnološki podržane kinetičke objekte i uređaje. Njezina umjetnička praksa često uključuje suradnju sa stručnjacima za strojarstvo, automatizaciju, programsku opremu i elektroniku. Živi i radi u Škofjoj Loki. Svoje je radove predstavila na brojnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu.

Najčitanije


Povezane objave

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Povodom obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene predstavnici UABA Kostrena, općinske uprave, općinskih ustanova i udruga položili su vijence na spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve NOB-a.Vijenci su položeni na polje s grobovima palih boraca NOB-a na...

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

SUBOTA, 20. TRAVNJA 2024. KASTAV, 13.00: Ivan Horvat (1957) KLANA, 17.00Vladimir Šebelja (1933) NJIVICE, 15.30Marija Dapčić  BOGOVIĆI, 16.00Katica Bogović (1933) CRNI LUG, 13.00Dragica Barak (1930) SV. KRIŽ - SENJSKA DRAGA, 15.00Mate Nekić (1963) HVAR,...

Pin It on Pinterest