Premijera u „Zajcu“: balet “Čajkovski” prvi put u Hrvatsku dovodi višestruko nagrađivanog Španjolca Sota

10.02.2023. 09:08 | Mozaik, Novosti

Foto: Fanni Tutek Hajnal

Balet „Čajkovski“ u koreografiji renomiranog i višestruko nagrađivanog Cayetana Sota premijerno će u HNK Ivana pl. Zajca biti izveden u subotu, 11. veljače, s početkom u 19,30 sati.
Druga predstava dvostruke baletne koprodukcije riječkog i zagrebačkog HNK-a, nakon „Spartaka“ u Zagrebu, prvi put u Hrvatsku dovodi Španjolca Sota, prema čijim će riječima predstava na izabranu glazbu velikoga Petra Iljiča Čajkovskog „prikazati putovanje vođeno činjenicama i tajnama koje su oblikovale skladateljevu jedinstvenu umjetničku dušu i um.“
Cayetano Soto otkriva i plesnim pokretom slika portret jednog od najboljih skladatelja romantične ere te svojim osebujnim plesnim vokabularom, sastavljenim od nijansiranih detalja i grotesknih adaptacija tradicionalnih pokreta, stvara balet prije svega inspiriran neobjavljenim pismima i drugim arhivskim dokumentima Državne kuće-muzeja „Čajkovski“ u Moskvi.
„Pritisak društva dominirao je cijelim životom Čajkovskog sve do njegove smrti, a njegov privatni život bio je tabu tema u njegovoj domovini gotovo stotinu godina. Intimni život Čajkovskog revno su skrivali članovi njegove obitelji, muzikolozi te dužnosnici carske dinastije Romanov i Staljinov Sovjetski Savez. U očima vlasti, nezamislivo je bilo prihvatiti ideju da je Petar Iljič Čajkovski, rusko nacionalno blago, homoseksualac“, ističe dramaturg predstave i suautor koncepta Dario Suša.
Plešu članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Michele Pastorini, Maria Matarranz de las Heras, Ali Tabouch, Ksenija Krutova, Nicola Prato, Valentin Chou, Noa Gabriel Siluvangi i drugi.
Govoreći o predstavi, koreograf Cayetano Soto kaže kako je od malih nogu impresioniran glazbom Čajkovskog sada otkrio i osobu. „Ne samo umjetnika, već zaista osobu iza te umjetnosti. No, shvatili smo da ukoliko želimo ispričati priču o njemu, to mora biti priča i o onome što se o Čajkovskom skrivalo. Stoga osvjetljavamo neke od tih trenutaka iz njegova života. Ne govorimo o tome kako je živio ni kako je umro, govorimo o stvarima koje bi ljudi trebali znati“, naglašava Soto.

 

Cayetano Soto je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja među kojima su i 1. nagrada na koreografskom natjecanju„Uncontainable“ i naslov Najbolje plesne produkcije prema brazilskim novinama Folha de São Paulo. Njegovu koreografiju „Prelude und Liebestod“ kreiranu za Češki nacionalni balet, prestižni „Dance Europe“ magazin uvrstio je u među pet najboljih premijera 2021. godine.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

SUBOTA, 13. SRPNJA 2024. KOZALA, 10.00: Stanislav Majić (1951) DRENOVA, 11.00Terezija Begović  LOVRAN, 13.00Velimir Miladinović (1934) JELENJE, 18.00Vladimir Kišić (1938) LIČ, 17.00Marija Kropf  VOJNI TUK, 17.00Nikola Vujnović (1943) PONEDJELJAK, 15....

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma, u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni...

Pin It on Pinterest