Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv gradonačelnice Malog Lošinja jer je mimo propisa koristila službena vozila 24 sata dnevno

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Screeenshot N1, Povjerenstvo OSI

Protiv gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić pokreće se postupak za odlučivanje o sukobu interesa, jer dosadašnja saznanja ukazuju da je koristila dva službena vozila Grada Malog Lošinja 24 sata dnevno mimo propisa. Odnosno, da je to pravo sama sebi dodijelila, jer pravilnikom o korištenju službenih vozila Grada pravo na cjelodnevno korištenje vozila nije propisano.
Odlučilo je to Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je pozvalo gradonačelnicu Malog Lošinja da se u roku od 15 dana očituje o ovom slučaju, zbog moguće povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je postupalo i otvorilo predmet temeljem neanonimne prijave u kojoj se navodilo da je Ana Kučić viđena da koristi službeni automobil u privatne svrhe, za putovanja u Rijeku. Iz Grada Malog Lošinja su se očitovali na traženje Povjerenstva pa su tako dobiveni podaci da je Ana Kučić dva službena vozila Grada, “volkswagen passat” i “volkswagen polo”, tijekom 2020. godine koristila u sedam navrata i na relacijama koje nisu lokalne. U šest navrata to je bilo na relaciji Mali Lošinj – Rijeka i jednom na relaciji M. Lošinj – Zagreb. Priložene su i isplatnice za trajektne karte Merag – Valbiska te parkirališne karte.

GRAD M. LOŠINJ: I BIVŠI GRADONAČELNICI KORISTILI SU AUTO 24 SATA DNEVNO

Iz Grada Malog Lošinja su u svom očitovanju naveli kako je dugogodišnja praksa u Gradu da za potrebe posla aktualni gradonačelnik službeno vozilo ima na raspolaganju 24 sata dnevno. Na isti račin vozilo su koristili i bivši gradonačelnici, jer njihova dužnost nije vezana za radno vrijeme. O tome se nije vodila posebna evidencija, izuzev putnih naloga i putnih radnih listova. U očitovanju se ističe da Ana Kučić od 2013. godine do dana sastavljanja očitovanja nije koristila službeno vozilo u privatne svrhe, odnosno putovanja u svrhu ostvarenja prava iz zdravstvenog sustava, već ga koristi na isti način na koji su vozilo koristili i bivši gradonačelnici.

POVJERENSTVO: NIJE PROPISANO PRAVO NA CJELODNEVNO KORIŠTENJE VOZILA

Dostavljen je Povjerenstvu i pravilnik o korištenju službenih vozila donesen u travnju 2011. godine od strane tadašnjeg malološinjskog gradonačelnika. U njemu se, među ostalim, navodi da pravo na korištenje službenih vozila imaju dužnosnici i službenici Uprave Grada Malog Lošinja tijekom i izvan radnog vremena, za potrebe posla, temeljem naloga, a za službena putovanja na udaljenosti veće od 30 kilometara temeljem putnog naloga. Osobe koje su koristile službeni auto obvezne su vratiti ga do kraja radnog vremena, osim u slučajevima kada je odobreno korištenje službenog vozila izvan radnog vremena.
“Pravo na korištenje službenog vozila od strane gradonačelnika 24 sata dnevno nije propisano“, naglašava se u odluci Povjerenstva, koje ukazuje kako iz uvida u cjelokupni spis i dostavljenu dokumentaciju proizlazi da je gradonačelnica Ana Kučić koristila službena vozila 24 sata dnevno bez da je to propisano pravilnikom o korištenju službenih vozila Grada. Povjerenstvo je pozvalo Anu Kučić da dostavi pisano očitovanje na razloge za pokretanje ovog postupka i druge navode iz odluke povjerenstva.  

POKRENUT POSTUPAK I ZBOG SLUČAJA S DUGOVANJEM OCA GRADONAČELNICE

Protiv gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić Povjerenstvo je pokrenulo postupak za odlučivanje o sukobu interesa i odlukom objavljenom u veljači ove godine, zbog okolnosti da Grad Mali Lošinj u vrijeme dok je Kučić gradonačelnica nije poduzimao radnje s ciljem prisilne naplate duga kojeg tvrtka u vlasništvu oca gradonačelnice ima prema Gradu. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je dobilo informacije – istina, ne novijeg datuma – da dugovanje tvrtke Y/C Marina iznose oko 127 tisuća kuna (oko 16,8 tisuća eura), no u medijima je još prije dvije i pol godine objavljen podatak o dugu od najmanje 240 tisuća kuna.

Činjenica da Grad Mali Lošinj nije pokrenuo prisilnu naplatu dugova dok je Ana Kučić gradonačelnica “upućuje na moguću zlouporabu posebnih prava dužnosnika”, naglašeno je u obrazloženju odluke Povjerenstva koje je i tada pozvalo malološinjsku gradonačelnicu da se u roku od 15 dana očituje o slučaju.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest