Potvrđena presuda od 5 godina zatvora Austrijancu koji je dobio kredit za gradnju kod riječkog Kosog tornja, nije izgradio ništa, ali je izvukao za sebe 5,5 milijuna kuna

14.02.2023. 11:00 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je u veljači 2019. godine na pet godina zatvora osuđen Dierk Heinz Grundman (74), gospodarstvenik iz Klagenfurta (Austrija), zbog upletenosti u makinacije »teške« oko 737 tisuća eura, odnosno oko 5,46 milijuna kuna u vrijeme inkriminiranja.
Time je postala pravomoćna presuda vijeća sutkinje Ike Šarić kojom je određeno i da je Grudmann dužan na ime koristi ostvarene kaznenim djelom dužan uplatiti sav inkriminirani iznos, dakle oko 5,46 milijuna kuna, u državni proračun. Kako se radi o kazni od pet godina zatvora, Grundmannu – kojem se sudilo u odsutnosti – tada je automatski određen pritvor, u kojem će završiti ako ga Austrija izruči ili bude zatečen u Hrvatskoj.

žalbe odbačene kao neosnovane 

Na presudu riječkog suda žalio se državni odvjetnik, tražeći oštriju kaznu, a i Austrijanac i njegov riječki odvjetnik, tražeći ukidanje presude, ali su se suci Vrhovnog suda složili sa zaključcima riječkog suda i odlukom o kazni, te odbacili žalbe kao neosnovane.
Presudom Vrhovnog suda definitivno su potvrđene tvrdnje tužiteljstva da je Grundmann, kao predsjednik uprave riječke tvrtke EPU, počinio malverzacije kojima je izvlačen novac iz te riječke firme u druge dvije austrijske tvrtke Grundmanna. Inkriminacije datiraju od 2004. do sredine 2006. godine, a u pozadini slučaja nalazi se činjenica da je Hypo Alpe Adria Bank odobrila tvrtki EPU kredit od 3,4 milijuna eura za kupnju terena i izgradnju kompleksa zgrada. Riječ je o prostoru u strogom središtu Rijeke, na Trgu Ivana Klobučarića, između Kosog tornja i zgrade osnovne škole Nikole Tesle. Tvrtka EPU, dok joj je na čelu bio Grundmann, nije izgradila ništa, a na kraju je i  Vrhovni sud ocijenio dokazanim da je austrijski gospodarstvenik postupao s ciljem da za sebe, a na štetu riječke tvrtke EPU, pribavi nelegalnu korist preko svojih inozemnih tvrtki Projekt Control Gmbh i EPU Gmbh, u kojima je zajedno sa suprugom bio direktor. Na ime tih tvrtki Austrijanac je izdao 31 račun, na ukupan iznos od oko 737 tisuća eura, u protuvrijednosti od oko 5,5 milijuna kuna, kako bi ih platio riječki EPU.

od tvrtke Austrograd kupio zemljište

Obrana je na suđenju tvrdila da EPU novcem od primljenog kredita zapravo i nije trebao ništa graditi, da je prva faza posla bila kupnja zemljišta i projektiranje, što je ispoštovano. No, sudsko vijeće je naglašavalo kako je u ugovoru o kreditu bilo jasno navedeno da se on daje za kupnju terena i izgradnju. Ne samo da nije započeta gradnja, nego nije dobivena nikakva potrebna dozvola, ni lokacijska, ni građevinska.
Prema rekonstrukciji događaja do koje je došao sud, riječki EPU je od tvrtke Austrograd kupio zemljište na Trgu Ivana Klobučarića. Austrograd je prodao pravo građenja, nad garažom, za 1,8 milijuna eura. EPU je tako preuzeo i građevinsku dozvolu, ali se onda pojavio problem oko zemljišta, pa je trebalo ponovo ishoditi građevinsku dozvolu. U Grundmannovom vremenu u EPU ta dozvola nije dobivena, a potrošeno je 737 tisuća eura za plaćanje neizvedenih usluga, smatrao je riječki sud, a složio se i Vrhovni.
Slučaj okončan presudom vijeća sutkinje Šarić je, u suštini, dio šire afere vezane za tvrtku Austrograd i višemilijunske makinacije, izvlačenje ogromnih suma novca iz te firme povezane s gradnjom garaže i stambeno-poslovne zgrade u središtu Rijeke.

AUSTRIJA GA NE IZRUČUJE

Protiv Dierka Heinza Grundmana je još 2017. godine određen istražni zatvor i izdana tjeralica, pa europski uhidbeni nalog, ali ga Austrija nije izručila hrvatskom pravosuđu. U vrijeme suđenja u Rijeci, prije četiri godine, spekuliralo se da je razlog što ga Austrija ne izručuje okolnost da protiv Grundmana u Austriji postoje, navodno, dodatne inkriminacije.

 

MENADŽER IZ ISTE ŠIRE AFERE NEDAVNO U RIJECI OSUĐEN NA TRI GODINE ZATVORA 

Nedavno je u Rijeci osuđen još jedan austrijski gospodarstvenik iz iste šire afere: na tri godine zatvora nepravomoćno je osuđen Karl Heinz Preimess (62), oglašen krivim da je kao član uprave Austrograda, tvrtke koja je u središtu Rijeke izgradila garaže Stari grad i Zagrad, počinio malverzacije »teške« oko 6,9 milijuna kuna. Sud je odredio da mu se oduzima oko 2,9 milijuna kuna na ime imovinske koristi stečene kaznenim djelom, a dužan je i na ime imovinsko-pravnog zahtjeva platiti oko 1,1 milijun kuna u stečajnu masu iza Austrograda. I njemu se sudilo u odsutnosti, jer ga Austrija nije izručila, unatoč postojanju europskog uhidbenog naloga.
Presuda Karlu Heinzu Preimessu dio je inicijalno jedinstvenog kaznenog postupka u kojem je prvotno bila podignuta optužnica i protiv umirovljenog riječkog poduzetnika Slavka Pilepića (74) i austrijskog poduzetnika Dierka Heinza Grundmanna, a svi su okrivljeni da su kao članovi uprave Austrograda počinili malverzacije »teške« ukupno oko 22 milijuna kuna. Protiv Grundmanna je izdvojen postupak za ove optužbe.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest