Potpisan ugovor za izgradnju vrtića Fiume i projektantski nadzor, gradit će se na granici Zameta i Krnjeva

06.06.2024. 10:05 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U Salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori o radovima na izgradnji i projektantskom nadzoru izgradnje Dječjeg vrtića Fiume, zajedničkog projekta Grada Rijeke, Zajednice Talijana Rijeka i Talijanske unije. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović ugovor o izvođenju radova potpisao je s Tomislavom Bolotinom, direktorom tvrtke Magnum Supra, a ugovor o projektantskom nadzoru s Lidijom Grebenar, direktoricom tvrtke APG inženjering.

Budući vrtić Fiume bit će područni vrtić u sastavu Dječjeg vrtića Rijeka, a gradit će se na granici Zameta i Krnjeva, odnosno između Nove ceste i Ulice Braće Monjac te Becićeve ulice. Imat će pet odgojnih skupina, dvije jasličke i tri vrtićke. Izgradnjom i opremanjem novog vrtića Fiume kapaciteti riječkih gradskih vrtića povećat će se za 84 mjesta, a djeca predškolskog uzrasta i djelatnici dobit će moderno uređene i opremljene prostore usklađene s državnim pedagoškim standardom. Planirani početak izvođenja radova na izgradnji objekta je sredinom lipnja ove  godine s predviđenim rokom izvođenja radova od 10 mjeseci.

Ugovorna vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna eura. Pri tome je oko 908 tisuća eura bespovratnih sredstava osigurano iz Mehanizma oporavka i otpornosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta EU, Talijanska Unija je osigurala sufinanciranje projekta u iznosu od 796 tisuća eura eura, dok će preostala sredstva osigurati Grad Rijeka.

„U ovaj smo veliki projekt krenuli zajedno, Grad Rijeka i Talijanska unija, svjesni važnosti stvaranja mjesta za svako riječko dijete. Drago mi je da i ove godine svjedočimo tome da će broj neupisane djece biti znatno manji nego na početku našeg mandata prije tri godine, a cilj je da sljedeće godine, odnosno na kraju ovog mandatnog razdoblja, sva djeca imaju svoje mjesto u vrtićima. To nam je uspjelo što se tiče djece vrtićke dobi, još ima izazova što se tiče djece jasličke dobi i siguran sam da će i ovaj novi vrtić doprinijeti ostvarenju tog cilja“, kazao je gradonačelnik Filipović. Vrtić će nositi ime Fiume, čime se, kazao je gradonačelnik, simbolički pokazuju povijesne veze Rijeke.

U ime Talijanske unije potpisivanju je prisustvovao predsjednik Maurizio Tremul, naglasivši iznimnu predanost Talijanske unije u postizanju ovog povijesnog dogovora.

„U novom vrtiću Fiume radit će četiri grupe na talijanskom jeziku i jedna grupa na hrvatskom jeziku s ranim učenjem talijanskog jezika. To je novi obojani komadić radosti i nade koji će biti dodan u sjajni riječki mozaik, gdje se povijesna, autohtona, talijanska kultura, jezik i identitet čuvaju i njeguju s pažnjom naših institucija i naših sunarodnjaka, u neprestanom interkulturalnom dijalogu“, kazao je Tremul.

Glavnim projektom formirana je nova građevinska čestica površine 3.440 m2, od čega je 1.843 m2 predviđeno kao ozelenjeni prostor i prostor za igru djece. Planiranim zahvatom predviđena je izgradnja građevine predškolske namjene dječjeg vrtića s pratećim sadržajima koji se odnose na pristupni i parkirališni prostor te dječja igrališta.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest