Na riječkom Korzu predstavljen Međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana”

Foto: PGŽ

Na riječkom Korzu danas je održana svečana promocija i predstavljanje igračica 22. Međunarodnog ženskog velemajstorskog šahovskog turnira “Cvijet Mediterana”.

Međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana” održava se u Rijeci u tjednu u kojem se obilježava Međunarodni dan žena te se javnom promocijom turnira želi potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Ovogodišnji “Cvijet Mediterana” okuplja šahistice iz šest zemalja: Poljske, Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Tri velemajstorice, predvodi ih Olga Zimina

Direktor turnira i predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga Ivan Mandekić predstavio je ovogodišnje natjecateljice. Velemajstorsku trojku predvodi svjetski priznato šahovsko ime Olga Zimina, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora. Bugarka Viktorija Radeva upravo je u Rijeci ispunila treću normu, a time i titulu velemajstorice. Velemajstorsku trojku zaključuje Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 20 turnira i jedina je Hrvatska predstavnica koja je pobijedila na ovom turniru, što dovoljno govori o snazi natjecanja.

Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorice predvode mlada talentirana Poljakinja Anna Kubicka i Ljilja Drljević koja je bila i prvakinja Srbije. Članica kluba organizatora Ana Berke dvostruka je seniorska prvakinja države. Nastupit će i 3 FIDE majstorice, juniorka Anamarija Radiković, seniorska viceprvakinja države koja ima i prvu normu za titulu međunarodne majstorice kao i Patricija Vujnović. Tu je i jaka Bugarka Nadya Toncheva koja ima zavidan rejting i titulu muškog Fide majstora, a listu zaključuje solidna Slovenka Petra Kejžar.

Prvi potez odigrali dožupanica i gradonačelnik

Ovaj turnir do sada je ugostio preko 55 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 20 Fide majstorica iz preko 30 zemalja, što potvrđuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha, ali isto tako veliku ulogu u promociji Primorsko-goranske županije, grada Rijeke i Hrvatske.

Ovogodišnje učesnice pozdravili su zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović te su im čestitali Međunarodni dan žene i poželjeli puno uspjeha na turniru. Zamjenica Medarić istaknula je kako je Cvijet Mediterana najbolja promocija Primorsko-goranske županije i grada Rijeke u svijetu šaha, dok je gradonačelnik Filipović rekao kako je ovaj turnir dokaz da šah stanuje u Rijeci te je povezan sa Međunarodnim danom žena i zajedno promovira prava žena i sport na najbolji način.

Nakon pozdravnih govora zamjenica župana Marina Medarić i riječki gradonačelnik Marko Filipović odigrali su simbolički prvi potez promotivnog šahovskog meča. Natjecanje  se odvija u “Šahovskom domu Rijeka” u Ulici Blaža Polića u Rijeci.

 

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest