Na riječkom Korzu predstavljen Međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana”

08.03.2022. 17:05 | Novosti, Regija, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ

Na riječkom Korzu danas je održana svečana promocija i predstavljanje igračica 22. Međunarodnog ženskog velemajstorskog šahovskog turnira “Cvijet Mediterana”.

Međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana” održava se u Rijeci u tjednu u kojem se obilježava Međunarodni dan žena te se javnom promocijom turnira želi potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Ovogodišnji “Cvijet Mediterana” okuplja šahistice iz šest zemalja: Poljske, Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Tri velemajstorice, predvodi ih Olga Zimina

Direktor turnira i predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga Ivan Mandekić predstavio je ovogodišnje natjecateljice. Velemajstorsku trojku predvodi svjetski priznato šahovsko ime Olga Zimina, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora. Bugarka Viktorija Radeva upravo je u Rijeci ispunila treću normu, a time i titulu velemajstorice. Velemajstorsku trojku zaključuje Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 20 turnira i jedina je Hrvatska predstavnica koja je pobijedila na ovom turniru, što dovoljno govori o snazi natjecanja.

Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorice predvode mlada talentirana Poljakinja Anna Kubicka i Ljilja Drljević koja je bila i prvakinja Srbije. Članica kluba organizatora Ana Berke dvostruka je seniorska prvakinja države. Nastupit će i 3 FIDE majstorice, juniorka Anamarija Radiković, seniorska viceprvakinja države koja ima i prvu normu za titulu međunarodne majstorice kao i Patricija Vujnović. Tu je i jaka Bugarka Nadya Toncheva koja ima zavidan rejting i titulu muškog Fide majstora, a listu zaključuje solidna Slovenka Petra Kejžar.

Prvi potez odigrali dožupanica i gradonačelnik

Ovaj turnir do sada je ugostio preko 55 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 20 Fide majstorica iz preko 30 zemalja, što potvrđuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha, ali isto tako veliku ulogu u promociji Primorsko-goranske županije, grada Rijeke i Hrvatske.

Ovogodišnje učesnice pozdravili su zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović te su im čestitali Međunarodni dan žene i poželjeli puno uspjeha na turniru. Zamjenica Medarić istaknula je kako je Cvijet Mediterana najbolja promocija Primorsko-goranske županije i grada Rijeke u svijetu šaha, dok je gradonačelnik Filipović rekao kako je ovaj turnir dokaz da šah stanuje u Rijeci te je povezan sa Međunarodnim danom žena i zajedno promovira prava žena i sport na najbolji način.

Nakon pozdravnih govora zamjenica župana Marina Medarić i riječki gradonačelnik Marko Filipović odigrali su simbolički prvi potez promotivnog šahovskog meča. Natjecanje  se odvija u “Šahovskom domu Rijeka” u Ulici Blaža Polića u Rijeci.

 

Najčitanije

Povezane objave

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Na području Ljubavne cestice u Crikvenici u idućih 15-ak dana provoditi će se radovi na sanaciji opožarenih površina.Radove će izvoditi Hrvatske šume, Šumarija Crikvenica, te će se u sklopu njih uklanjati izgorena stabla na području koje je stradalo...

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Opatijska je publika sinoć imala priliku uživo osjetiti izuzetnu atmosferu harlemske crnačke kršćanske glazbe u domu kulture, centru Gervais. Festival Opatija je u Opatiju doveo najbolje i najpoznatije pjevače američkog gospela Harlem Gospel Choir.Harlem...

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

PONEDJELJAK, 11. PROSINCA 2023. ZAMET, 13.30Davor Stojković (1956) TRSAT, 14.30Borislav Čop (1932) KOZALA, 13.30Ksenija Žunić (1933) LOVRAN, 14.00Rosana Mihalić  KLANA, 14.00Josip Brmalj  CERNIK-ČAVLE, 14.00Ivka Dragojević  MILOHNIĆ, 14.00Ana Petrović...

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

Danas, u nedjelju, 10. prosinca, u 17 sati ispred crkve u Sv. Barbari bit će upaljena druga adventska svijeća. Iz Općine Kostrena pozivaju sve da im se pridruže.Druga adventska svijeća naziva se još i Betlehemska, u spomen na put Josipa i Marije prema...

Pin It on Pinterest