Mario Pečaver, “mozak” ubojstva na crikveničkom lungomareu, uhićen u Panami po tjeralici, u petak stiže u Hrvatsku, pa ide u riječki zatvor

04.09.2023. 18:58 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Interpol Panama, portal Burin

Mario Pečaver (74) iz Selca – proljetos uhićen u Panami temeljem tjeralice Interpola izdane zbog odsluženja kazne od 15 godina zatvora za ubojstvo na crikveničkom lungomareu – krajem ovog tjedna stiže u Hrvatsku!
“Nakon što je odobreno izručenje osuđenika Maria Pečavera iz Republike Paname u Republiku Hrvatsku, imenovani će u svrhu realizacije izručenja dana 8. rujna 2023. godine letom iz Amsterdama po službenicima Odjela SIRENE pri Službi za međunarodnu policijsku suradnju biti prepraćen u Zagreb, a potom će biti prepraćen u Zatvor u Rijeci”, priopćeno je iz Županijskog suda u Rijeci, iz kojeg dodaju da bi on nakon toga trebao biti upućen u Centar za dijagnostiku u Zagrebu.

Mario Pečaver – koji je osmislio pakleni plan ubojstva Ljubomira Novaka, bogatog crikveničkog poduzetnika i povratnika iz Švedske, likvidiranog na obalnoj cesti između Crikvenice i Selca u prosincu 1995. godine – uhićen je 31. svibnja na aerodromu u Panami, u međunarodnoj zračnoj luci Tocumen, u vrijeme putovanja u tranzitu kroz tu zemlju.

 petero  sudjelovalo u jezivom zločinu, supruga ubijenog dobila 15 godina zatvora

Kao što je Burin već pisao, Pečaver se u vrijeme dok je bio u bijegu koristio  i imenom Slavijo Skočić. Protiv njega je još u svibnju 2016. godine doneseno rješenje kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora od 15 godina koja mu je izrečena presudom Županijskog suda u Rijeci iz travnja 2013. godine, potvrđena tri godine kasnije presudom Vrhovnog suda. S obzirom da je bio nedostupan, nepoznatog prebivališta i proglašen krivim u odsutnosti, za njim je bila izdana tjeralica, europski uhidbeni nalog i raspisana međunarodna potraga. Nakon niza godina, ona je dala rezultata tek nedavno, uhićenjem u Panami.

Mariju Pečaveru i njegovoj kćeri Ani Lesić, koja je također osuđena na 15 godina zatvora, sudilo se u riječkom Županijskom sudu u odsutnosti jer su godinama ranije pobjegli u inozemstvo. Pravomoćno je presuđeno svih petero koji su sudjelovali u jezivom zločinu. Supruga ubijenog iz zasjede i naručiteljica zločina, Snježana Novak iz Crikvenice, dobila je 15 godina zatvora, kao i pomagač Krešimir Luketić iz Crikvenice, dok je plaćeni ubojica Damir Perasz iz Bribira bio osuđen na 20 godina zatvora.
Imućni povratnik iz Švedske Ljubomir Novak likvidiran je 27. prosinca 1995. godine, oko 20.30 sati, dok je đogirao lungomareom između Crikvenice i Selca. Iznimno intrigantan slučaj otpočetka je bio obilježen nizom čudnih okolnosti, pa i previda i propusta istražitelja, a na kraju i obratima. Bit priče, kako su pokazali sudski procesi, jest u tome da je Ljubomirova supruga Snježana, a istodobno tadašnja ljubavnica Marija Pečavera, koji je osmislio pakleni plan, preko Luketića našla plaćenog ubojicu, vojnika Perasza. Uloga Ane Lesić bila je u tome da je preko svog tadašnjeg dečka Luketića poslala Peraszu kuvertu s novcem (najmanje 1.500 DEM), kojim je on kupio sačmaricu, skraćenu dvocijevku. Perasz je zatim postavio zasjedu na lungomareu, kod skladišta tadašnjeg Jadrankomerca.

ubojica Perasz s leđa sačmaricom ubio Novaka, nakon toga ga bacili na stijenje pored ceste

Ljubomirova supruga istodobno je navela muža na noćni džoging, iako je vrijeme za trčanje, u hladnoj i burovitoj večeri, bilo daleko od idealnog. Snježana Novak je prošla dogovoreno mjesto zasjede i otrčala ispred muža, a malo kasnije je ubojica Perasz s leđa sačmaricom ubio njenog supruga. Ustrijeljenog su nakon toga bacili na stijenje pored ceste.
Njegova supruga je nakon toga odigrala svoju ulogu, išla je tražiti pomoć do najbližih kuća. Istražitelje je i navela na krivi trag, govoreći da je vidjela neki manji auto, »spačeka« ili »dijanu«, koji je išao u pravcu Selca. Ubojica Perasz u isto vrijeme »volkswagenom” (“bubom«) bježi u drugom smjeru, prema Rijeci. No, u Kostreni doživljava prometnu nesreću, ostavlja auto i bježi kroz šumu. Perasz poslije preko Ane Lesić dobiva ostatak nagrade za ubojstvo, najmanje 9.000 švedskih kruna i 2.000 DEM.

»KURVA MI JE PLATILA UBOJSTVO!«

Ubojica i pomagači ostaju godinama neotkriveni. Tek sedam godina nakon zločina, uz pomoć ubačenog dušnika, policija je uspjela otkriti da je supruga ubijenog, Snježana Novak, naručiteljica ubojstva. Ubačeni pouzdanik uspijeva snimiti ubojičino priznanje u kojem za suprugu žrtve kaže: »Kurva mi je platila ubojstvo!« Slijede uhićenja i sumnjičenja Perasza, Snježane Novak, Luketića, Mariao Pečavera i njegove kćeri Ane…

No, na koncu istrage tužitelji odustaju od optužbi protiv Marija Pečavera i njegove kćerke Ane, a on i izlazi iz pritvora u kojem se dotad nalazio.
Jedna od prekretnica u procesuiranju slučaja dogodila se posljednjeg dana prvog suđenja kada je progovorio Krešimir Luketić i rekao da su ga u sve uvukli Pečaveri, odnosno njegova tadašnja djevojka Ana Pečaver, na nagovor oca Marija. Na osnovu novih dokaza Vrhovni sud je dozvolio obnovu postupka koji je na kraju 2013. godine – 18 godina nakon groznog ubojstva – zaokružen nepravomoćnom osudom oca i kćeri Pečaver. Presudu riječkog suda poslije je potvrdio Vrhovni sud.


VJEROJATNO ĆE TRAŽITI OBNOVU POSTUPKA, ŠTO ZNAČI DA ĆE SE VODITI I TREĆE SUĐENJE ZA ISTI SLUČAJ

Lako je moguće da će se u Rijeci voditi novi, treći sudski proces za naručeno ubojstvo povratnika iz Švedske. Naime, iz riječkih odvjetničkih krugova već su nam nakon uhićenja Pečavera naveli da svatko kome se sudilo u odsutnosti ima pravo na obnovu postupka, bez obzira na specifičnosti i posebne okolnosti ovog slučaja. Za pretpostaviti je da će iskoristiti tu mogućnost, da u novom suđenju traži svoju šansu za bolji ishod. Teoretski promatrano, moguće je da na novom suđenju bude i oslobođen optužbe, kažu nam upućeni u problematiku.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

Pin It on Pinterest