KRIV ZA PRIMANJE MITA: profesoru Tomislavu Ćabovu, šefu Katedre za oralnu kirurgiju na riječkom fakultetu, šest mjeseci bezuvjetnog zatvora i 15 tisuća eura kazne

20.09.2023. 17:00 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin

Tomislav Ćabov, šef Katedre za oralnu kirurgiju na Fakultetu dentalne medicine u Rijeci, osuđen je   zatvorom i novčano zbog kaznenog djela primanja mita.
Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci, pod predsjedanjem sutkinje Damire Delost, koje je prof. prim. dr. sc. Tomislava Ćabova osudilo na godinu i pol dana zatvora, primijenivši pritom djelomičnu uvjetnu osudu. Vijeće je odlučilo da šest mjeseci predstavlja bezuvjetnu kaznu zatvora, dok se kazna od godinu dana zatvora neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Profesoru Ćabovu izrečena je i novčana kazna od 15 tisuća eura, koja predstavlja umnožak od 300 dnevnih dohodaka od 50 eura. Dužan je i platiti 800 eura na ime troškova postupka.
Presuda je to riječkog suda koja nije pravomoćna, osuđeni profesor ima na nju pravo žalbe. Ćabov se nije pojavio na   objavi presude, ali to nije ni bio obavezan. Oglašen je krivim na ponovljenom suđenju, nakon što je prvu presudu riječkog Županijskog suda, koja je bila oslobađajuća i izreklo ju je drugo vijeće, drugostupanjski sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

KAO ŠEF POVJERENSTVA od oca jedne pristupnice zatražio 13 tisuća eura

Predmet sudskog procesa dogodio se 3. rujna 2018. godine,  a Ćabovu se sudilo temeljem optužnice USKOK-a. Sud je zaključio dokazanim da  je Ćabov počinio kazneno djelo primanja mita kao predsjednik povjerenstva za izbor pristupnika na obavljanje specijalizacije iz oralne kirurgije za potrebe Klinike za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka. Oglašen je krivim jer je od oca jedne pristupnice zatražio iznos od 13 tisuća eura, navodeći da je riječ o ukupnoj svoti koju traži drugo dvoje članova povjerenstva. Sve to kako bi dotična pristupnica kao kandidat povjerenstva bila uvrštena na rang listu pristupnika temeljem koje ravnatelj KBC-a Rijeka donosi odluku o izboru specijalizanata, “sve neovisno o rezultatima koje je postigla na temelju provedenog postupka bodovanja, testiranja i razgovora”, navodi se u presudi.
Mito, u biti, nije primljeno, ali hrvatski Kazneni zakon ovakav slučaj tretira kao dovršeno kazneno djelo primanja mita, jer je inkriminirano i kada “službena ili odgovorna osoba zahtijeva mito”.

BRANIO SE DA SE RADILO O ŠALI, SUD NE SMATRA TAKO

Obrazlažući donesenu presudu, sutkinja Damira Delost podsjetila je kako se optuženi Ćabov branio da se radilo o šali.
– Ali, vijeće smatra da se nije radilo o šali – naglasila je sutkinja Delost, analizirajući pojedine izjave nekih bitnih svjedoka u procesu, na temelju kojih je vijeće donijelo zaključak da je riječ kaznenom djelu primanja mita.
– Sud smatra da su u postupanju optuženika ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela – istaknula je predsjednica sudskog vijeća. Pri odmjeravanju kazne profesoru Ćabovu, olakotnim mu je cijenjena dosadašnja neosuđivanost, protek vremena od delikta i činjenica da je otac maloljetnog djeteta. Otegotnim mu je okvalificirana okolnost da je “postupao s najvišim stupnjem krivnje”, da se vodio osobnim interesom, te društvena opasnost, da je ovakvim postupanjem “stvorio negativni dojam o kolegama koji pošteno obavljaju svoj posao”.
Za pretpostaviti je da će osuđeni profesor podnijeti žalbu na presudu. Obrana ima drukčije poglede na slučaj od optužbe, ukazuje i da neki bitni akteri u rasvjetljavanju i inkriminiranju ove  afere smatraju da se ipak radilo o šali kada je okrivljeni profesor spominjao 13 tisuća eura.

DOKTOR ZNANOSTI OD 2004, DOBITNIK VIŠE NAGRADA I PRIZNANJA

Za prof. prim. dr. sc. Tomislava Ćabova se na stranicama Sveučilišta navode podaci da je doktor znanosti postao 2004. godine, da je specijalist oralne kirurgije, redoviti profesor, te da je višegodišnji pročelnik Katedre za oralnu kirurgiju na Fakultetu dentalne medicine u Rijeci. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Prošle godine je dobio priznanje Fakulteta dentalne medicine za najbolji znanstveni rad u 2021. godini u kategoriji senior znanstvenik. Inače je autor i koautor velikog niza znanstvenih radova.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

Pin It on Pinterest