KRIV ZA MALVERZACIJE OD 6,9 MILIJUNA KUNA: tri godine zatvora Austrijancu Preimessu, bivšem članu uprave Austrograda, tvrtke koja je u Rijeci izgradila garaže Stari grad i Zagrad

18.01.2023. 16:23 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Na tri godine zatvora osuđen je austrijski gospodarstvenik Karl Heinz Preimess (62), oglašen krivim da je kao član uprave Austrograda, tvrtke koja je u središtu Rijeke izgradila garaže Stari grad i Zagrad, počinio malverzacije »teške« ukupno gotovo sedam milijuna kuna. Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci, pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, koje je odlučilo i da se austrijskom menadžeru – oglašenim krivim za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju – oduzima oko 2,9 milijuna kuna na ime imovinske koristi stečene kaznenim djelom, a dužan je i na ime imovinsko-pravnog zahtjeva platiti oko 1,1 milijun kuna u stečajnu masu iza Austrograda.
Austrijancu se na kraju sudilo u odsutnosti, jer se u jednom trenutku prestao odazivati sudskim pozivima riječkog suda, pa mu je sud odredio istražni zatvor, naložio raspisivanje tjeralice i izdan je europski uhidbeni nalog. No, Austrija ga nije izručila. Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe.

ČLANOVI UPRAVE AUSTROGRADA OPTUŽENI ZA MAKINACIJE OD 22 MILIJUNA KUNA

Presuda Karlu Heinzu Preimessu dio je inicijalno jedinstvenog kaznenog postupka u kojem je prvotno bila podignuta optužnica i protiv umirovljenog riječkog poduzetnika Slavka Pilepića (74) i austrijskog poduzetnika Dierka Hansa Grundmanna (74), a svi su okrivljeni da su kao članovi uprave Austrograda počinili malverzacije »teške« ukupno oko 22 milijuna kuna. Tužiteljstvo je tvrdilo da je bit slučaja u tome da se više godina ilegalno izvlačio novac koji je završavao kod okrivljenika osobno ili u njihovim privatnim tvrtkama, ili njihovih obitelji. Riječko Županijsko državno odvjetništvo je tvrdilo da su Pilepić i Preimess iz tvrtki Austrograd, Adria Parking i Proprius, u kojima su bili članovi uprave, isisali 15-ak milijuna kuna samo kroz ugovore o kratkoročnim pozajmicama, a dodatne milijune kroz tobožnje konzultantske usluge, fiktivne stručne analize, ugovor o cesiji i uz pomoć bjanko mjenice na milijun kuna.
»Pilepić i Preimess su se ponašali kao da su u nekoj vrsti samoposluge, gdje se može uzimati onoliko koliko ti trenutno treba, a da to ne moraš vratiti. Tvrdnja okrivljenih da su te pozajmice neka vrsta akontacije očekivane dobiti je samo puko opravdanje. Austrograd je samo jednu godinu završio s dobiti, a u međuvremenu je završio u stečaju«, naglašavalo se u optužnici.
Slavko Pilepić je već pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora. Protiv Dierka Hansa Grundmanna (74), koji je prije nekoliko godina zbog sličnog slučaja osuđen u Rijeci na pet godina zatvora, izdvojen je postupak za dodatne optužbe u višemilijunske malverzacije.

pozajmice bez rokova vraćanja i instrumenata osiguranja

Karl Heinz Preimess je osuđen na tri godine zatvora zbog samostalnih makinacija “teških” ukupno oko 6,9 milijuna kuna. Kao član uprave Austrograda, Adria parkinga i omišaljske tvrtke Proprius od 2004. do 2009. godine sklapao je ugovore o kratkoročnim pozajmicama, bez rokova vraćanja i instrumenata osiguranja povrata posudbi. Na štetu Propriusa sam sebi je isplatio ukupno oko 5,8 milijuna kuna, a nikada vratio oko 2,5 milijuna kuna. U ime Austrograda sam sebi je isplatio kroz pozajmice 1,1 milijun kuna, nikad vraćenih. Proprius je tvrtki Austrograd 2002, u vlasništvu sina Slavka Pilepića, dao oko dva milijuna kuna, a Adria parking Propriusu 920 tisuća kuna, nikad vraćenih. K tome, sam sebi je isplatio oko 401 tisuću kuna u ime Adria parkinga. Sve se to navodilo u prvoj točki optužnice, dok je razdvojen postupak za drugu točku optužnice s dodatnim inkriminacijama.

triput osuđivan u austriji

Sudsko vijeće je ocijenilo dokazanim da je Preimess počinio kazneno djelo vezano za davanje pozajmica “teških” gotovo sedam milijuna kuna, ocijenjeni su vjerodostojnim iskazi saslušanih svjedoka, a prihvaćen je u potpunosti i nalaz financijsko-računovodstvenog vještačenja.
“Proizlazi da je okrivljenik imao plan kako da od različitih trgovačkih društava ponajprije za sebe, a potom i za druga trgovačka društva u kojima je imao interese, stekne nepripadnu materijalnu korist”, ističe se u obrazloženju presude sudskog vijeća, koje naglašava da su pozajmice davane bez roka povrata, a nerijetko i bez kamata i sredstava osiguranja povrata. Sud je Preimessu otegotnim cijenio raniju osuđivanost, činjenicu da je već triput osuđivan u Austriji zbog delikata poglavito vezanih za gospodarsku djelatnost. Sud je ocijenio neprihvatljivim stajalište obrane da Preimess, kao strani državljanin, nije imao potrebna znanja o hrvatskim pravnim propisima, pa se oslanjao na Slavka Pilepića, a “on ga je doveo u zabludu”.

LOŠEG IMOVNOG STANJA, IMOVINE NEMA

– Ne smatram se krivim – izjavio je Karl Heinz Preimess na raspravi u riječkom sudu u veljači 2019. godine. Tada je rekao da je “lošeg imovnog stanja”.
– Inače sam trgovac po zanimanju, sada sam zaposlen i plaća mi je 1.500 eura. Od imovine nemam ništa – konstatirao je Austrijanac.

SLAVKU PILEPIĆU PRAVOMOĆNO TRI I POL GODINE ZATVORA, MORA PLATITI 12 MILIJUNA KUNA

Visoki kazneni sud je u rujnu 2021. godine potvrdio presudu riječkog Županijskog suda koji je Slavku Pilepiću izrekao tri i pol godine zatvora, zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Dosuđeno je i da je dužan platiti oko 12,3 milijuna kuna u stečajnu masu iza tvrtke Austrograd, na ime imovinsko-pravnog zahtjeva.
Sudilo mu se temeljem optužnice tužiteljstva koja ga je teretila za makinacije “teške” desetak milijuna kuna. Na teret mu se stavljalo da je u razdoblju od prosinca 1998. do prosinca 2006. godine, kao član uprave Austrograda i tvrtke Adria parking, u niz slučajeva postupao s ciljem da pribavi ilegalnu korist sebi i Preimessu te tvrtkama Austrograd 2002 i Galia nova, firmama u vlasništvu njegovog sina, odnosno supruge. Sklapao je ugovore o kratkoročnim posudbama, a da u njima nije unosio rokove vraćanja kredita, kamate, ni instrumente osiguranja vraćanja pozajmica, naglašavala je optužba. Pilepić je bio okrivljen da je od 1998. do 2005. godine sačinio 18 ugovora o kratkoročnim posudbama kojima je Austrograd njemu osobno dao ukupno oko 850 tisuća kuna koje nije vratio. Teretio se i da je u razdoblju od 2001. do 2004. godine u 25 navrata na ime pozajmica odobrio isplatu ukupno 3,9 milijuna kuna s računa Austrograda Preimessu, iznos koji još on nije vratio. Inkriminirano je i 12 pozajmica od 2003. do 2006. godine kojima je Pilepić odobrio isplatu oko 3,8 milijuna kuna Austrogradu 2002, tvrtki u tadašnjem vlasništvu njegovog sina.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

Pin It on Pinterest