Iz Malog Lošinja danas isplovljava austrijski stometraš, brod kojeg je lošinjsko brodogradilište vratilo u život

01.08.2023. 18:25 | Novosti, Regija, Rijeka & Regija

Foto: Brodogradilište Lošinj

Danas će iz Malog Lošinja isploviti stometarski teretni brod „AV“ na kojem su u lošinjskom brodogradilištu izvršeni tehnički zahvati u sklopu redovnog remonta.
Višegodišnja uspješna suradnja lošinjskog brodogradilišta i austrijskog brodovlasnika te ranije odrađeni tehnički najzahtjevniji zahvati na austrijskom stometrašu rezultirali su kontinuitetom suradnje i ponovno ukazanim povjerenjem vlasnika.
Teretni brod „AV“ 2021. godine doživio je u Libiji tešku havariju glavnog motora, “zaribavanje” koljeničaste osovine. O zahtjevnosti saniranja takvog kvara govori činjenica da se on u praksi gotovo nikad ne sanira, već se brod obično šalje u rezalište, odnosno rashoduje.

„Nakon havarije koja se 2021. godine dogodila u Libiji u dogovoru s vlasnikom broda odlučili smo pokušati spasiti teretni brod „AV“. Iako se radilo o iznimno tehnički i operativno zahtjevnom zadatku koji se u praksi ne izvodi često, s ponosom mogu reći da ovaj današnji redovni remont zapravo ima i sentimentalnu vrijednost za mene i djelatnike Brodogradilišta Lošinj. Nakon havarije brod je iz Libije dotegljen u lošinjski „škver“, gdje je bilo potrebno kompletno rastaviti glavni motor te “ogoljeni” blok težak 25 tona podignuti na visinu od 1,5 metara, a za taj pothvat naši inženjeri morali su projektirati i sagraditi potpuno novu konstrukciju u ograničenom prostoru unutar strojarnice koja bi to omogućavala. Iako je brodogradilište u svojoj povijesti mnogo puta realiziralo ovakave projekte, ovo je prvi put da se ovakav zahvat obavio na motoru ovih gabarita i težine. Samo izvlačenje koljeničaste osovine zahtijevalo je rezanje pregrade prema skladištu tereta i rastavljanje znatne količine različite opreme kako bi se napravilo mjesta za izvlačenje “, izjavio je direktor Brodogradilišta Lošinj Antony Saganić.

Najčitanije

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

ČETVRTAK, 28. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Željko Olujić (1969) DRENOVA, 14.30Branko Magaš (1955) CERNIK-ČAVLE, 15.00Ksenija Broznić (1935) JELENJE, 15.00Šimun Majer (1935) LIČ, 16.00Spomenka Milošević (1951) PETAK, 29. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Božica Pilepić...

Pin It on Pinterest