„Don Carlo“, impozantna Verdijeva opera, vraća se na pozornicu „Zajca“ s novim, vrhunskim solistima

28.03.2024. 09:30 | Mozaik, Novosti

Foto: Dražen Šokčević

“Don Carlo“, jedna od najboljih Verdijevih opera i jedina Maestrova opera na programu HNK Ivana pl. Zajca ove sezone, vraća se na riječku opernu pozornicu u srijedu i petak, 3. i 5. travnja.

Zvjezdanoj solističkoj postavi opernog spektakla prvi put se pridružuju Ivan Momirov u naslovnoj ulozi, riječkoj publici omiljeni tenor koji je već oduševio kao Canio u „Pagliaccima“, Herman u „Pikovoj dami“ i Dick Johnson u „Djevojci sa Zapada“, i Enrico Marrucci kao Rodrigo, gost s europskih pozornica koji se afirmirao najpoznatijim baritonskim ulogama. U ostalim su ulogama Anamarija Knego kao Elizabeta de Valois i Luka Ortar kao Filip II., dobitnici nagrada publike za najbolje ostvarene operne uloge prošle sezone, potom uvijek fascinantni nacionalni prvak Giorgio Surian te Michaela Selinger kao osvetoljubiva princeza Eboli. 

Fascinantan je to vizualni spektakl scenografa i oblikovatelja svjetla Wolfganga von Zoubeka, suradnika Herberta von Karajana, Giancarla del Monaca, Wernera Herzoga, i kostimografkinje Sandre Dekanić. Izvedbama snažne koprodukcijske predstave riječkog HNK-a i mariborskog SNG-a, velikog glazbeno-dramskog ostvarenja u režiji Marina Blaževića prvi će put u Rijeci ravnati šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, maestro Valentin Egel.

Velika i moćna freska španjolskog dvora 16. stoljeća, putovanje u dubine ljudske duše, sukobi i borbe bez pravog pobjednika šestero glavnih likova čije su sudbine čvrsto i neraskidivo povezane. Verdijev „Don Carlo“, ljubavna i politička drama, zadivljuje i istodobno uznemiruje svojom dramatičnom ljepotom, veličanstvenim scenama i te moćnim arijama i duetima. Bezvremenski klasik kojeg se naprosto mora vidjeti i doživjeti. Višeslojna opera koja spaja povijesne činjenice, dramu i ljudsku strast u remek-djelo, Verdijev „Don Carlo“ opera je za velike glasove u kojoj svaki od šest najistaknutijih likova ima uvjerljiv dramski temelj i razvoj, puna je moćnih scena i zahtjevnih arija.

Najčitanije


Povezane objave

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Povodom obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene predstavnici UABA Kostrena, općinske uprave, općinskih ustanova i udruga položili su vijence na spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve NOB-a.Vijenci su položeni na polje s grobovima palih boraca NOB-a na...

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

SUBOTA, 20. TRAVNJA 2024. KASTAV, 13.00: Ivan Horvat (1957) KLANA, 17.00Vladimir Šebelja (1933) NJIVICE, 15.30Marija Dapčić  BOGOVIĆI, 16.00Katica Bogović (1933) CRNI LUG, 13.00Dragica Barak (1930) SV. KRIŽ - SENJSKA DRAGA, 15.00Mate Nekić (1963) HVAR,...

Pin It on Pinterest