“DANAS NOSIMO CRVENO”: obilježen Svjetski dan crvenih haljina, podizanje svijesti o moždanom udaru kod žena

Foto: PGŽ

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci  obilježen je Svjetski dan crvenih haljina u Primorsko-goranskoj županiji pod nazivom “Danas nosimo crveno”.

U panel raspravi svoja iskustva podijelilo je osam pacijentica koje su se iznenada u posljenjih nekoliko godina suočile sa svim posljedicama ove pogubne, a često i fatalne bolesti, kao i četvoro liječnika koji u svom svakodnevnom poslu rade na suzbijanju tih posljedica, te su svi naglasili bitnost podizanja svijesti o rizicima moždanog i srčanog udara kod žena, kao i prepoznavanja situacija kada se u našoj blizini upravo nekome događa takva situacija.

Upravo su pacijentice nosile modnu reviju Crvenih haljina naših renomiranih modnih dizajnera: Juraja Zigmana, ELFS, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butik Rival, Lilium design i Miau couture. Ovaj događaj ujedno je bio prilika za prikupljanje donacija koje će biti usmjerene za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka.

Javnozdravstvena kampanja „Dan CRVENIH HALJINA“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, još i danas nedovoljno prepoznatom, nedovoljno istraženom i nedovoljno liječenom. Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi još 2004. godine, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go Red for Women“ podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara.

U glazbenom programu nastupale su Ana Kabalin i Damir Kedžo u pratnji gitarista Slađane Čolović i Zvonimira Radišića.

Najčitanije


Povezane objave

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest