​Dan sjećanja na poginule Ivicu Antončića i Bruna Bolanču, pripadnike SJP Rijeka – „Ajkule“

04.09.2023. 21:00 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PU PG

Na današnji dan prije 30 godina, 4. rujna 1993. godine, uoči vojne operacije „Medački džep“ u Domovinskom ratu, na Gospićkom ratištu u Lici na koti Debela glava, poginuli su Ivica Antončić i Bruno Bolanča – pripadnici riječke specijalne policije „Ajkule“.

Ivica Antončić rođen je 11. kolovoza 1971. godine, a Bruno Bolanča 7. siječnja 1973. u Rijeci. Tek stasali mladići kao dragovoljci su se uključili u obranu domovine i kao specijalci u dvije godine Domovinskog rata sudjelovali u mnogim vojnim akcijama.
U sjećanje na njihovu hrabrost i mlade živote koje su utkali u temelje hrvatske države, predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, zajedno s članovima obitelji i predstavnicima „Udruge SJP Ajkule“, odali su im počast.

Tako su iz Sektora za javni red i sigurnost, načelnik Goran Gašpert, zapovjednik JSIP Nenad Krasny i voditelj Alen Perušić, inače njihovi suborci i također sudionici spomenute vojne operacije, s ostalim prisutnima položili su cvijeće i zapalili svijeće na počivalištima poginulih Antončića i Bolanče u Aleji branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova u Rijeci, na groblju u Omišlju na Krku te ispred spomen obilježja Jedinice specijalne policije Ajkula u Bazi SJP-a na Kukuljanovu.
“S posebnim pijetetom prisjećamo se naših kolega koji su bili spremni dati svoj život za neovisnu Republiku Hrvatsku, a nas preživjele obvezali su na trajni spomen hrabrosti i doprinosa policijskih službenika u stvaranju povijesti”, moglo se čuti danas na mjestima posljednjih počivališta branitelja Antončića i Bolanče.


Inače, iz vojno povijesnih zapisa, o toj vojnoj akciji je navedeno sljedeće:

„Uz topničku potporu napadnuta je kota Debela glava koju su držali pripadnici SJP “Ajkula”. Radilo se o istaknutoj planinskoj koti na Velebitu, s koje se nadziralo mjesta Divoselo, Čitluk, Počitelj te brojne zaseoke koji su se nalazili u prostoru Medačkog džepa. Pripadnici Srpske vojske Krajine ubili su i masakrirali 22-godišnjeg Antončića i 20-godišnjeg Bolanču te ranili trojicu njihovih kolega. Bio je to jasan znak da neprijatelji nisu odustali od ideje presijecanja Velebita i uspostavljanja granice na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag.
General Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, u svojoj knjizi “Sve moje bitke” između ostalog je zapisao:

„(…) tko je držao Debelu glavu, držao je i polazne položaje i mogućnost manevara po samom Velebitu. (…) Zadatak specijalne policije bio je da u sastavu organizirane zasjede jakim snagama ovlada Debelom glavom i prati razvoj događanja u izvođenju operacije napada. Kao odgovor na ove napade, hrvatske snage pokrenule su operaciju “Medački džep” u kojoj su odbacile srpske snage iz Divosela, Čitluka i dijela Počitelja.“

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest