Besplatna edukativna šetnja u Gorskom kotaru na “praznik” risa

Foto: Mario Jurina

Jeste li znali da risovi imaju svoj dan? U utorak, 11. lipnja, Međunarodni je dan risa, a goranska turistička agencija Lynx and Fox obilježava ga besplatnom edukativnom šetnjom zaštićenom park-šumom Japlenški vrh. Ne, nećete tom prilikom naići na najveću šumsku mačku koja je ujedno i simbol očuvane prirode, ali ćete saznati brojne zanimljivosti o zaštićenoj vrsti po kojoj je nazvana najpoznatija goranska planina – Risnjak.

Ris (lynx) nalazi se i u imenu ove lokalne turističke agencije koja već sedam godina neumorno promovira goranske ljepote i vrednote među kojima risovi zauzimaju posebno mjesto. Zato su za sve znatiželjne šetače pripremili odgovore na brojna pitanja, pa tako i ona jesu li čuperci na risovim ušima tek ukras, postoje li dva identična risa ili pak zašto risovima ne trebaju krplje za kretanje po dubokom snijegu.

Za ove i niz drugih zanimljivih činjenica o ovoj jedinstvenoj divljoj životinja isplati se “potegnuti” do Delnica gdje vas očekuje vođena šetnja duga tri kilometra po uglavnom ravnom terenu. Početak obilježavanja ovog “praznika” risa najavljen je za 18 sati i potrajat će dva sata tijekom kojih će, biti red šetnje, red odmora i red zanimljivih priča. A pričat će i povest vas put Japlenškog vrha vanjska suradnica Lynx and Foxa, Dina, specijalistica za velike zvjeri. U šetnji mogu sudjelovati svi znatiželjni ljubitelji prirode: individualci, parovi, obitelji s djecom od pet godina starosti koja se mogu kretati u laganom tempu odraslih, a iako su tema šetnje divlje mačke, dobrodošli su i psi.

“Mi, Delničani, obožavamo Japlenški vrh! Samo nekoliko minuta od grada nudi nam mir i prirodu u izvornom obliku. Upravo zato, najbolja je ‘kulisa’ za popodnevnu šetnju najvišim gradom u Hrvatskoj”, ističe glavna “lisica” u Lynx and Foxu Jelena Holenko Pirc, napominjući da se ona i ostale “lisice” iz agencije vesele u “svom kutku raja” ugostiti sve željne druženje u prirodi i “žedne” znanja o najtajnovitijoj vrsti mačke u Hrvatskoj.

 Organizatori pak napominju da šetnja nije pogodna za osobe s poteškoćama u kretanju zbog zdravstvenih problema, a sve one koji žele sudjelovati u ovoj besplatnoj edukativnoj šetnji pozivaju da prijavom osiguraju svoje mjesto u šetnji Japlenškim vrhom nakon čega će e-mailom dobiti sve potrebne informacije pa tako i onu o mjestu okupljanja.

Zanimljive obilaske svim kutcima Gorskog kotara Lynx and Fox priprema tijekom cijelog ljeta.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest