“Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme”: izložba u opatijskom muzeju turizma

04.11.2025. 09:53 | Novosti, Opatija, Rijeka & Regija

U četvrtak, 6. studenog, u 18 sati u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji otvara se izložba “Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme”. Putujuća je to izložba Muzeja čokolade Zagreb koja će s više od 150 eksponata ispričati priču o povijesti čokolade dugoj 5.000 godina – od prvog napitka od kakaa do poznatih čokoladnih brendova koje danas poznajemo i volimo. Izložba će povijest čokolade prikazati kroz etape razvoja čokolade od prašuma zapadnog dijela današnjeg Ekvadora gdje se 3500. godine pr. Kr. uzgajao kakaovac, preko dolaska kakaa u Europu i njegove uporabe na europskim dvorovima.

Industrijska revolucija obilježila je rađanje „moderne“ čokolade i šire dostupnosti. Pripadnici kultura Mayo Chinchipe prvi su u ljudskoj povijesti 3500. godine pr. Kr. uzgajali kakaovac i pripremali napitke od njegovih zrna – tisućljećima prije Maja i Asteka. Tijekom sljedećih stoljeća kakaovac su cijenile velike civilizacije Mezoamerike. Kakaova zrna služila su i kao valuta – dragocjena poput zlata. U 16. stoljeću čokolada stiže u Europu zahvaljujući Hernánu Cortésu i španjolskim konkvistadorima. Iako su došli u potrazi za zlatom, u Novom svijetu pronašli su još dragocjenije blago – kakao. U početku je bio strogo čuvana tajna španjolskog dvora, rezervirana za plemstvo. Tek početkom 17. stoljeća, čokolada prelazi granice i ubrzo postaje omiljeni napitak europske aristokracije. Čokolada je u 17. i 18. stoljeću sinonim za luksuz i raskoš. Pije se iz skupocjenog porculana, a u Engleskoj se širi među građanstvom kroz tzv. chocolate houses – prve kuće čokolade, koje postaju središta društvenog života.

Ipak, do prave revolucije dolazi tek u 19. stoljeću. Tehnološki izumi nizozemskog inovatora Conrada van Houtena omogućili su odvajanje kakaovog maslaca i suhe tvari, što je bio temelj za proizvodnju suvremene čokolade. Godine 1848. engleska tvrtka J. S. Fry & Sons proizvela je prvu čokoladnu pločicu, a samo nekoliko desetljeća poslije Daniel Peter stvorio je prvu mliječnu čokoladu. Švicarac Rudolf Lindt uveo je proces končiranja, koji joj je dao prepoznatljivu kremastu teksturu, dok su Toblerone, Neuhaus i druge tvrtke početkom 20. stoljeća oblikovale moderne praline i čokolade koje poznajemo i danas. Čokolada je postala dostupna svima. Više nije bila povlastica kraljeva, već omiljena poslastica djece i odraslih. Postala je simbol užitka, ljubavi i malih svakodnevnih radosti – dobila je status koji zadržava i danas.

Dio izložbenog postava posvećen je proizvodnji čokolade u Hrvatskoj od Riječke tvornice kakaa i čokolade do tvornice Union, Grič, Kandit, Zvečevo i Kraš. Priča o čokoladi u Hrvatskoj počinje 1896. godine, kada se u Rijeci otvara prvi industrijski pogon za proizvodnju čokolade i kakaa, velika Riječka tvornica kakaa i čokolade, poznata po svojim čokoladama marki Slon i Adria.

Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja 2026 godine.

Evo kako odabrati idealnu kremu za brijanje

Biti uredan i lijepo obrijan važan je dio imidža mnogih muškaraca. Stoga je važno znati kako odabrati idealnu kremu za brijanje. Samo s pravom kremom brijanje može biti ugodno i proći bez iritacija.

Pronađi svoj signature scent: top 10 parfema za muškarce

Miris koji ti najbolje odgovara ovisi o tvojoj koži, ali i osobnosti i stilu života. Zato pri odabiru savršenog parfema moraš obratiti pažnju na neke stvari.

S ovim parfemima kosa će ti mirisati predivno cijeli dan

Kosa upija molekule iz zraka. Zbog toga zadržava i razne mirise iz okoline. Mirisi dima ili kuhanja samo su neki od njih. Parfemi za kosu služe tome da se ti mirisi neutraliziraju, da se kosa osvježi i da lijepo miriši cijeli dan.

Povezane objave

Pin It on Pinterest