„Mozaik okusa i doživljaja“: trsatski kaštel u znaku gastronomske baštine riječkog kraja

16.09.2025. 11:40 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U  Trsatskom kaštelu održan je „Mozaik okusa“, posvećen promociji lokalnih okusa, tradicije i gastronomske baštine. Događaj je  u ambijentu Trsatske gradine i Nugentovog parka uspješno je ujedinio proizvođače, ugostitelje i turističke zajednice riječkog prstena, stvarajući platformu za predstavljanje lokalnih specijaliteta i običaja. Na taj način    je promovirana bogata eno-gastronomska baština, potičući zajedničko djelovanja na jačanju gastronomske prepoznatljivosti destinacije.

“To je ujedno i dobra najava za 2026. godinu koja će biti u znaku gastronomije”, istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Projekt je proveden u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke te u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal i turističkim zajednicama riječkog prstena: Kostrene, Bakra, Kraljevice, Čavla, Jelenja, Viškova i Kastva, uz podršku Hrvatske turističke zajednice.

Program je bio usmjeren na isticanje važnosti lokalnih proizvoda, običaja i kulinarske tradicije, kao i na umrežavanje svih dionika u turizmu – turističkih zajednica, ugostitelja, proizvođača, turističkih agencija, hotelijera i građana. Poseban naglasak stavljen je na unaprjeđenje turističke ponude te produljenje boravka gostiju u Rijeci i okolici.

Događanje je započelo okruglim stolom na temu „Gastronomija – sastavni dio destinacije“, koji se održao u Nugentovom parku. Tijekom rasprave, sudionici su razmijenili iskustva i stavove o ulozi gastronomije u kreiranju prepoznatljivog identiteta destinacije te o mogućnostima njezinog razvoja u skladu s trendovima održivog turizma. U nastavku programa, održan je izložbeno-prodajni dio u prostoru Trsatskog kaštela, gdje su predstavljeni lokalni proizvodi, jela i inovativni gastro koncepti. Posjetitelji su  uživali u sladoleda od grobničkog sira, likeru od drenjula, halubajskoj štrudli, kostrenskim lignjama, viškovskoj maneštri i presnacu. U ponudi su bili i palenta kompirica, suhe smokve, tartarski biftek Ritam zvončara, craft pivo iz Dvorca Frankopan, Bakarska vodica i Kastavska belica. Mozaik okusa i doživljaja dopunjen je predstavljanjem novih pića – Kvarnerskog pelinkovca i koktela Laval Spritz.

Poseban interes izazvao je i gastro panel pod nazivom „Gastro identitet regije – od tradicije do brenda“, na kojem se razgovaralo o procesima brendiranja lokalne kuhinje i važnosti očuvanja autentičnosti u suvremenom kontekstu. Program je  obogaćen glazbenim nastupima i interaktivnim gastro kvizom, kojim su posjetitelji na zabavan način testirali svoje znanje o gastronomiji regije.

Evo kako odabrati idealnu kremu za brijanje

Biti uredan i lijepo obrijan važan je dio imidža mnogih muškaraca. Stoga je važno znati kako odabrati idealnu kremu za brijanje. Samo s pravom kremom brijanje može biti ugodno i proći bez iritacija.

Pronađi svoj signature scent: top 10 parfema za muškarce

Miris koji ti najbolje odgovara ovisi o tvojoj koži, ali i osobnosti i stilu života. Zato pri odabiru savršenog parfema moraš obratiti pažnju na neke stvari.

S ovim parfemima kosa će ti mirisati predivno cijeli dan

Kosa upija molekule iz zraka. Zbog toga zadržava i razne mirise iz okoline. Mirisi dima ili kuhanja samo su neki od njih. Parfemi za kosu služe tome da se ti mirisi neutraliziraju, da se kosa osvježi i da lijepo miriši cijeli dan.

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (1309)

POKOPI NA GROBLJIMA (1309)

SRIJEDA, 17. RUJNA 2025. TRSAT, 13.30: Ksenija Stjepanović (1946) TRSAT, 12.30Koraljka Longin (1960) KLANA, 16.00Giuseppe Kastelic (1941) KLANA, 17.00Marija Gržinčić (1934) SV. KUZAM, 14.30Mate Kruljac (1947) BAKAR, 16.00Marija Butorac (1942) KRALJEVICA,...

Pin It on Pinterest