Županijski vijećnici usvojili rebalans proračuna, raste za 26 milijuna eura

25.05.2023. 14:15 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ

Skupština Primorsko-goranske županije  većinom glasova podržala je rebalans proračuna kojim se proračun povećava s početnih 224,1 milijuna eura za 26,4 milijuna eura na iznos od 250,5 milijuna eura.

Nova raspoloživa sredstva rezultat su povećanja prihoda i primitaka tekuće godine za 18,2 milijuna eura i povećanja planiranog neto viška u iznosu od 8,2 milijuna eura. Od povećanja prihoda tekuće godine, 6 milijuna eura se odnosi na primitke Županije, a 12,2 milijuna eura na korisnike. Povećanje prihoda Županije, prije svega, posljedica je rasta poreznih prihoda. Od povećanja planiranog neto viška, 5,1 milijuna eura je županijskih sredstava, a 3,1 milijun eura korisnika. Dakle, rashodi koje financira Županija povećavaju za 11,1 milijun eura.

Županija najviše svojih izvornih sredstava usmjerava  za zdravstvo te za odgoj i obrazovanje, odnosno financiranje   na primarnoj razini zdravstvene zaštite, energetsku obnovu zgrada, ulaganje i opremanje zdravstvenih objekata, projekt Zdravstvenog centra Rujevica, EU projekt RCK i druge.

Župan Zlatko Komadina prihvatio je većinu amandmana vijećnika, među kojima je i 300 tisuća eura „težak“ program potpore poduzetnicima za financiranja kandidatura za EU sredstva.  Tako će se podržati obrazovni program Sveučilišta u Rijeci za 3. dob, nabavka novog semafora za nogometno igralište Orijent, uređenje rukometnog igrališta u Gradu Vrbovskom te prometnica na području Gomirja i Moravica. Morena Lekaj pozdravila je potporu županije inicijativama stranke Možemo za subvencioniranje stanarine žrtvama nasilja koje izlaze iz sigurne kuće te prijevoza onkoloških pacijenata na liječenje.

Prije rebalansa, usvojen je izvještaj o radu župana Zlatka Komadine za drugu polovicu 2022. godine i izvještaj o izvršenju proračuna za 2022. godinu.

Tijekom rasprave upućeno je više pitanja vezanih uz status pojedinih neizvršenih projekata, uz ocjenu kako se mahom radi o projektima koje PGŽ provodi u partnerstvu. Primjerice, Dom za starije osobe u Klani, koji se provodi u partnerstvu pet jedinica lokalne samouprave.   Na tezu o nedostatnom finaciranju razvoja poljoprivrede u Gorskom kotaru, privremeni pročelnik Mladen Brajan naveo je kako je za tu namjenu osigurano 130 tisuća eura, dok će se rebalansom proračuna namijeniti dodatnih 200 tisuća eura u svrhu navodnjavanja i poboljšanja plodnosti tla.  

PITANJA VIJEĆNIKA

Sjednica je počela aktualnim satom u okviru kojeg su članovi Županijske skupštine postavili niz pitanja različite tematike. Tako je, između ostalog, vijećnika Vjekoslava Rubešu (AM) zanimalo u kojoj je fazi projekt Unije-samoodrživi otok koji je započet još 2014. godine i što je konkretno do sada napravljeno. Pročelnik Ljudevit Krpan odgovorio je kako je riječ o projektu u kojem je PGŽ jedan od partnera te da je od strane Županije realizirano sve što je do sada bilo planirano, od sustava LED rasvjete, izgradnje desalinizatora, a najveća investicija bila je dogradnja luke Unije koja je dovršena lani čime se omogućuje sigurno pristajanje brodova novijih generacija, jer je upravo bolja prometna povezanost prvi zahtjev mještana Unija. U pripremi je i izgradnja solarne elektrane gdje je investitor HEP, rekao je Krpan.

Leo Pavela postavio je pitanje izostanka potrebne suradnje između uprave Zračne luke Rijeka i TZ Kvarnera i TZ Gorskog kotara koji više nemaju prostor u zgradi aerodroma. Župan Komadina odgovorio je da je iz zgrade Zračne luke prema njegovim saznanjima deložirana TZ Krka uz objašnjenje uprave da taj prostor mogu bolje komercijalno iznajmiti. Dodao je da TZ Kvarnera kroz udruženo oglašavanje prikuplja sredstva za subvencioniranje linija više avio prijevoznika čime se povećava promet, a time i prihod Zračne luke.

Borisa Popovića zanimalo je zašto je natječaj za pročelnike trajao samo osam dana i zašto je oglašen samo u Narodnim novinama. Župan je odgovorio da je natječaj proveden sukladno zakonu, objavljen je i na web stranicama PGŽ te rekao da je u međuvremenu i zaključen te da će uskoro objaviti rezultate. Postavljeno je i pitanje može li se u Gradu Rijeci osigurati primjeren prostor za sjednice Županijske skupštine, na što je župan odgovorio da ima više opcija, ponovni povrataka u dvoranu Transadrije, jedno od rješenja mogla bi bit i dvorana Hotela Neboder što je i ponuđeno predsjedniku Županijske skupštine, a trajno rješenje bit će nova zgrada Doma zdravlja na Rujevici gdje će se na jednoj etaži urediti i dvorana primjerena i za održavanje sjednica Županijske skupštine.

Davora Štimca zanimalo je hoće li se PGŽ angažirati kako bi se sačuvala bolnica u Lopači kojoj je osnivač Grad Rijeka, ali, kako je rekao, očito nisu u stanju sami osigurati kvalitetan rad te zdravstvene ustanove. Odgovorila je pročelnica Dragica Marač i navela da su u tijeku razgovori sa službama Grada Rijeke, a prijedlog je da dio prostora bolnice prenamjeni za smještaj starijih osoba s demencijom jer takvi kapaciteti kronično nedostaju. Na taj bi se način uprihodovala financijska sredstva koja bi pomogla održivosti i same bolnice Lopača.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest