U naredne tri godine županija će uložiti 54 milijuna kuna u Gorski kotar

22.09.2022. 16:54 | Novosti, Regija, Rijeka & Regija

Foto: TZ Gorskog kotara, PGŽ

Primorsko-goranska županija u naredne tri godine uložit će 54 milijuna kuna u Gorski kotar, od toga 21 milijun kuna u Fond za Gorski kotar, odnosno proračune goranskih gradova i općina, za poduzetnike, turizam i ruralni razvoj 18 milijuna kuna te 15 milijuna za cestovnu infrastrukturu. Zaključak je to višesatne rasprave o stanju u Gorskom kotaru na sjednici Županijske skupštine PGŽ, koja se po prvi put održava u Gorkom kotaru, u školskoj sportskoj dvorani u Ravnoj Gori.
Županijski vijećnici podržali su ovaj prijedlog koji je kroz amandman uputio župan Zlatko Komadina, a kojim se i dodatno traži od Vlade RH donošenje konkretnih mjera za demografsku i gospodarsku revitalizaciju tog jedinstvenog brdsko-planinskog područja.
Kako je naglasio župan, ova ulaganja realna su i održiva u PGŽ proračunu te dodao kako samo s godišnjim izdvajanjem u Fond za GK od sedam milijuna kuna godišnje, Županija vraća u proračune goranskih gradova i općina sve što je s ovog područja uprihodovala iz poreza na dohodak.

Od Vlade će se tražiti 100-postotno financiranje projekata kroz eu

Od Vlade RH zatražit će se tako osiguranje 100-postotnog financiranja projekata kroz EU, nacionalne ili programe bilateralne suradnje, ravnopravni statusa poduzetnika Gorskog kotara u odnosu na druge nerazvijene hrvatske regije koji jamči maksimalni iznos sufinanciranja projekata te usvajanje Plana razvoja brdsko-planinskog područja.
Župan Komadina je amandmanima prihvatio i prijedloge klubova PGS-HSS i HDZ, a jedan je od zaključaka Županijske skupštine prijedlog donošenja dodatnih zakonskih rješenja kojima će se uvažiti osobitosti te osigurati mjere za demografski razvoj Gorskog kotara.
Prva točka dnevnog reda bila je posvećena upravo stanju u Gorskom kotaru s naglaskom na aktivnosti Primorsko-goranske županije na poticanju razvoja goranskog kraja.
Kako je u prezentaciji naveo resorni pročelnik Ljudevit Krpan, iako postoji pravna podloga za dodatno poticanje razvoja Gorskog kotara s nacionalne razine, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU do danas nije donijelo Godišnji plan provedbe programa razvoja brdsko-planinskih područja. Zbog velikog broja JLS-ova obuhvaćenih Zakonom o brdsko-planinskom području, smanjena je mogućnost razvojnih ulaganja, a s nacionalne razine potrebno prepoznati osobitosti i razvojne specifičnosti Gorskog kotara.
Napomenuo je kako je u izradi Plan razvoja Gorskog kotara u novoj financijskoj perspektivi koju su pokrenuli goranski gradovi i općine, a pripremu provodi Regionalna razvojna agencija PGŽ, kojim će se adresirati loši gospodarski podaci i negativni demografski pokazatelji. Naime, prema zadnjem popisu stanovništva iz 2021. godine, na području Gorskog kotara živi 19 tisuća stanovnika, a gustoća naseljenosti iznosi gotovo 15 stanovnika na kilometar kvadratni.  

U osam godina u Gorski kotar uloženo triput više od uprihodovanih sredstava

U razdoblju 2013. – 2021. Primorsko-goranska županija je s područja jedinica lokalne samouprave u Gorskom kotaru prikupila 57,8 milijuna kuna dok je na područje tih jedinica usmjerila ukupno 142,2 milijuna kuna proračunskih sredstava, bez decentraliziranih sredstava, odnosno Županija je u proteklih devet godina na području Gorskog kotara utrošila 84,4 milijuna kuna više nego što je uprihodovala. Ukoliko se tome pridodaju i sredstva ŽUC-a PGŽ, ukupno je u tom periodu u Gorski kotar uloženo 267,7 milijuna kuna, gotovo trostruko više od uprihodovanih sredstava u visini od 101,6 milijuna kuna.

U narednom razdoblju PGŽ će, među ostalim, inzistirati na pripremi i usvajanju Zakona o Gorskom kotaru te se zalagati za decentralizirano upravljanje resursima i poticajne mjere za građane i poduzetnike dok će za sufinanciranje projekata s područja Gorskog kotara osigurati veća proračunska sredstva. Ured RRA PGŽ u Delnicama nastavlja besplatno pomagati pripremu i provedbu EU projekata uz zalaganje Županije da se osiguraju posebni pozivni natječaji za Gorski kotar te prioritetno bespovratno i 100 postotno financiranje projekata.

 

Uoči sjednice župan Zlatko Komadina istaknuo je da je održavanje sjednice u Ravnoj Gori pravo mjesto za raspravu na temu opstojnosti i razvoja Gorskog kotara.

„Glavna priča je stvaranje posebnosti i atrakcija u Gorskom kotaru za privlačenje izletničkog turizma, sporta i rekreacije. Realizirali smo i niz ulaganja u županijske objekte kao što su Centar za poljoprivredu, Centar za velike zvijeri i kaštel Zrinskih. Svjesni smo da je Gorskom kotaru potrebno više sredstava, a na to područje ulažemo tri puta više no što prikupimo kroz poreze“, izjavio je župan Komadina.

 

 

Povezane objave

Županija umirovljenicima poklanja  predstavu „Casabianca“

Županija umirovljenicima poklanja predstavu „Casabianca“

Primorsko-goranska županija tradicionalno poklanja predstavu umirovljenicima povodom njihovog dana. Tako će u srijedu, 28. rujna, u 16 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku umirovljenici s područja županije moći pogledati predstavu „Casabianca“. Karte...

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

UTORAK, 27. RUJNA 2022. LOVRAN, 15.00Olga Petković (1935) KRIŽIŠĆE, 16.00Božidar Kučan (1958) VELI BRGUD, 13.00Celestin Afrić (1942) KLANA, 16.00Ivica Mrvčić (1954) SELCE, 13.00Marija Šimac (1932) NOVI VINODOLSKI, 16.00Tomislav Papić (1929) KRK,...

Pin It on Pinterest