Župan Komadina primio učenicu Korinu Barak, dobitnicu nagrade “Luka Ritz”

24.06.2022. 13:48 | Novosti, Regija, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je Korinu Barak, dobitnicu Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u školskoj godini 2021./2022. Korina Barak, učenica je 2. razreda Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka (smjer Grafički dizajn), a nagrađena je u kategoriji srednjih škola. Nagrada se dodjeljuje za postignuća učenika u promicanju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja te pozitivnog odnosa među učenicima i odraslim osobama.

Godišnja nagrada “Luka Ritz” dodjeljuje se od 2008. godine. Od tada svake godine sve osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj mogu predložiti učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje. Svrha nagrade je potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika za prevenciju nasilja te promoviranje pozitivnih uzora i modela ponašanja.

“Vidim da si od malena aktivna u humanitarnom radu i čestitam ti na ovoj nagradi te vjerujem da su svi ponosni na tebe, a posebno tvoji roditelji i učitelji. Posebno me dojmilo kada sam vidio citat Mahatma Gandhija kojeg se držiš “Oko za oko i svijet će biti slijep”. Kad vidimo što si sve napravila posebno nam je drago na današnjem prijemu i samo tako naprijed, rekao je župan Komadina uz poruku:  “Dobro se dobrim vraća.”

Korina Barak istaknula je kako joj je ova nagrada velika stvar i kako ju  nije očekivala. “Planiram ovo iskoristiti kako bi pričala o problemima vršnjačkog nasilja i kako bi na bilo koji način nastavila pomagati drugima”, rekla je.

“Za sve ono što je ona prošla i što na nasilje nije odgovorila nasiljem, nego baš naprotiv, ona je pomogla svim učenicima u razredu i zaista sam ponosna na nju. Nakon što je dobila ovo priznanje rekla je kako je ovo potvrda da se nešto može napraviti, pričati o tome i ne stavljati problem pod tepih. Vršnjačko nasilje je nešto što ostavlja duboke ožiljke i traume, i može navesti samu žrtvu da postane nasilnik. Ako je Korina napravila da smo jedna osoba sutra bude spašena od toga, napravila je ogromnu stvar”, rekla je Larisa Dragelj, razrednica Korine Barak.

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (211)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (211)

SUBOTA, 13. kolovoza 2022. ZAMET, 13.00Angela Mitrović (1931) UTORAK, 16. kolovoza DRENOVA, 14.30Ignac Vremarić (1963) SRIJEDA, 17. kolovoza TRSAT, 12.30Anamarija Ivančić (1938) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Na  Veliku Gospu preregulacija prometa na  Trsatu

Na Veliku Gospu preregulacija prometa na Trsatu

Povodom blagdana Velike Gospe u ponedjeljak, 15. kolovoza, provest će se preregulacija prometa na području Trsata.U vremenu od 6 sati do 22 sata preregulacija prometa obuhvatit će zabranu prometa sljedećim prometnicama:Šetalištem Joakima Rakovca, od...

Pin It on Pinterest