Župan Komadina primio predstavnike Vatrogasne zajednice županije

02.05.2022. 15:21 | Novosti, Regija, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ

U povodu dana Svetog Florijana i Međunarodnog dana vatrogasaca, župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je predstavnike Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije predvođene predsjednikom Slavkom Gaušom.

Komadina je čestitao vatrogascima njihov dan i izrazio zahvalnost za sve što čine u akcijama zaštite imovine i građana.

“Vatrogasci Primorsko-goranske županije su vrhunski obučena stožerna snaga sustava zaštite i spašavanja. Centar za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama želimo urediti u nacionalni centar za spašavanje u katastrofama, a svoje su znanje vatrogasci pokazali i u Petrinji. Primorsko-goranska županija pomaže u skladu s mogućnostima, a za sada jedini financiramo redovnu djelatnosti i kapitalne investicije“, izjavio je župan Komadina.

Uređenje centra u Šapjanama 

Predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš zahvalio je na tradicionalnom prijemu povodom Dana vatrogasaca i dugogodišnjoj dobroj suradnji s Primorsko-goranskom županijom. „Zahvaljujući toj suradnji i sinergiji možemo dati više no što od nas traži zakonodavac, a vjerujemo da će se takva kvalitetna suradnja nastaviti, a očekujemo i uključivanje državne razine“, izjavio je predsjednik Zajednice Gauš. Potpredsjednik Vatrogasne zajednice i Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac govorio je o Centru za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama, planovima za srednjoročna ulaganja i daljnje podizanje standarda sustava civilne zaštite i vatrogastva u našoj županiji.

„Prostor u Šapjanama se koristi za sve operativne snage civilne zaštite. Dovršena je energetska obnova i uređenje prostora, a u narednom razdoblju planiramo izgraditi vatrogasni toranj, prometnicu i središnje skladište za smještaj opreme. Praksa je pokazala da nam je takvo skladište nužno, umjesto da je oprema disperzirana na više lokacija. U Centru se obučavaju pripadnici postrojbi civilne zaštite, obavljamo vježbe koje inače ne možemo obavljati na prometnicama i vježbe na visini, a što se pokazalo korisnim prilikom naših intervencija u Petrinji“, izjavio je Šćulac i dodao kako je procijenjena vrijednost središnjeg skladišta oko šest milijuna kuna te da je sljedeći korak priprema projektne dokumentacije.

Ove godine izdvojeno 2,7 milijuna kuna za vatrogastvo

„Po zakonu smo dužni ulagati u vatrogastvo, a ove smo godine izdvojili najviše do sada, oko 2,7 milijuna kuna, što za redovnu djelatnost, što za kapitalnu donaciju za Centar u Šapjanama. Rebalansom ćemo nastojati osigurati dodatna sredstva za projektnu dokumentaciju centralnog skladišta u Šapjanama jer se pokazalo da moramo imati takvo mjesto za sve sastavnice sustava civilne zaštite“, zaključio je župan Komadina.

Vatrogasna zajednica PGŽ broji 59 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 1100 aktivnih pripadnika, šest javnih vatrogasnih postrojbi s 246 vatrogasaca i šest gospodarskih vatrogasnih postrojbi. Do ljeta će se završiti obuka novih 120 dobrovoljnih vatrogasaca, a u srpnju ove godine će svoju naobrazbu završiti i prva generacija polaznika Državne vatrogasne škole.
Župan Komadina uručio je Slavku Gaušu prigodan poklon, monografiju “Putovima Frankopana”.

Povezane objave

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Otvorenjem izložbe radova učenika riječkih osnovnih škola na postamentima na Korzu, obilježen je Svjetski dan nepušenja.Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine, prema odluci Svjetske Zdravstvene organizacije, pod motom...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Pin It on Pinterest