Župan Komadina i načelnik Kostrene Vranić obišli rafineriju u Urinju: Nužno trajno rješenje u prevenciji onečišćenja mora

Foto: PGŽ, Općina Kostrena

Župan Zlatko Komadina i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić sa suradnicima obišli su danas Rafineriju nafte Rijeka u Urinju, gdje su se susreli s predstavnicima Ine, na čelu s direktorom rafinerije Nikolom Praštalom. Tijekom obilaska rafinerije razgovaralo se o aktivnostima Ine na prevenciji onečišćenja okoliša, kao i sanaciji onečišćenja kada se ono dogodi.

– Iz čitavog niza razloga, pa i potresa, došlo je do pomaka tla te su tom prilikom otvorene stare kaverne, a rafinerija nas je uvjerila da poduzima sve što može kako bi pomoću bušotina pronašla ugljikovodike koji su se desetljećima taložili u krškom podzemlju rafinerije i kako bi ih ispumpali iz tla prije eventualnog istjecanja u more – izjavio je Komadina te dodao kako je dogovorena stalna, mjesečna koordinacija između županijskih i službi Rafinerije nafte u Urinju.

– Tim ćemo putem pratiti napredak i što skorije ugovaranje trajnog rješenja u sprječavanju istjecanja starih nakupina ugljikovodika – zaključio je Komadina.

Direktor rafinerije Praštalo je naglasio da je cilj rafinerije imati što kvalitetniji suživot sa zajednicom u kojoj posluje INA te trajno riješiti pojavu ugljikovodika na površini mora pokraj rafinerije.

– To je problem koji nije nastao sada, već ima povijesni karakter. Već smo započeli s izradom novih bušotina koje će crpiti ugljikovodike nataložene u podzemlju kako bi se spriječilo njihovo daljnje istjecanje – rekao je Praštalo.

INA će provesti i cjelovito seizmičko snimanje kako bi se bolje razumjelo podzemlje rafinerije i razlozi pojave izlijevanja. Dodatno, s ciljem pronalaska najboljih ekoloških rješenja INA komunicira i s nekoliko svjetskih poznatih kompanija koje su specijalizirane za najzahtjevnije operacije čišćenja vode i tla te raspolažu inovacijama i tehnologijama za čišćenje okoliša. Kako su naglasili iz Ine, da bi što kvalitetnije odradili predviđene aktivnosti potrebno im je razumijevanje i strpljenje svih dionika.

– Onečišćenje mora i obale već su mjesecima, na žalost, naša svakodnevnica, samo se izmjenjuju onečišćivači. Koristimo i koristit ćemo svaku moguću priliku da istaknemo važnost djelovanja na prevenciji pa nam skupe i dugotrajne sanacije neće biti potrebne. U ovom trenutku  najviše smo usmjereni na zaštitu zdravlja mještana i posjetitelja koji se u Kostrenu dolaze kupati pa je Općina Kostrena od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a naručila dodatna ispitivanja kvalitete mora i u ponedjeljak su objavljeni sada već 6. rezultati koji ukazuju da se zbog prisutnosti štetnih kemijskih spojeva ne preporuča kupanje na plažama Klančić i Podkvarovo. Standardni postupak inače uključuje samo mikrobiološku analizu koja čak i na ove dvije plaže pokazuje izvrsnu kvalitetu mora. Dobivene rezultate iz tjedna u tjedan, zajedno sa zahtjevima za postupanje šaljemo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Državnom inspektoratu, Lučkoj kapetaniji, Ini… Ono što želimo postići je trajno rješenje naših problema. Dokle god se strožim pravilima i sankcijama ne poveća stupanj zaštite okoliša, dotle ćemo se boriti s ovakvim situacijama. Nitko ne kaže da nam industrija nije potrebna, dapače, ali taj suživot za nas Kostrenjane mora postati podnošljiviji i sigurniji – kazao je Vranić.

Na obilasku su prisutni bili i Darko Glažar, kapetan Lučke kapetanije Rijeka koji je ujedno i zapovjednik Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ te Vedran Martinić, ravnatelj Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC koji su u svakodnevnom kontaktu s Rafinerijom nafte Rijeka.

 

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

SUBOTA, 13. SRPNJA 2024. KOZALA, 10.00: Stanislav Majić (1951) DRENOVA, 11.00Terezija Begović  LOVRAN, 13.00Velimir Miladinović (1934) JELENJE, 18.00Vladimir Kišić (1938) LIČ, 17.00Marija Kropf  VOJNI TUK, 17.00Nikola Vujnović (1943) PONEDJELJAK, 15....

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma, u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni...

Pin It on Pinterest