Župan Komadina: država prihvaća i proizvodi povećane troškove u zdravstvu i socijali, a teret snosi županija

30.01.2023. 13:38 | Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ

Župan Zlatko Komadina na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare izvijestio je o rasporedu sredstava u visini oko 600 tisuća eura u resoru zdravstva, školstva i socijalne skrbi Primorsko-goranske županije.

Odobrena je nabavka mobilnog mamografa kojim se nadograđuje sustav i povećava dostupnost ovog zdravstvenog pregleda. Mamografski uređaj ugrađen u vozilo pokrivat će lokalitete – Gorski kotar, Rab, Mali Lošinj, Krk, Crikvenica i Opatija, izuzev područja koje pokriva radiološka ordinacija u Ispostavi Rijeka. Vrijednosti nabave iznosi 331.808 eura, od čega 132.723 eura za vozilo i 199.085 eura za medicinsku opremu. Zajedničku javnu nabavu za dva mobilna mamografa proveli su Dom zdravlja PGŽ i Istarski domovi zdravlja. Na području PGŽ-a godišnje se provede oko 17 tisuća mamografskih pregleda.

Zavodu za hitnu medicinu Primorsko – goranske županije raspoređuju se sredstva u iznosu od 19.900 eura za sufinanciranje dvije specijalizacije doktora medicine iz područja hitne medicine u 2023. godini. Pored tri mobilna tima palijativne koja su ugovorena s HZZO-om za područje Grada Rijeke, Primorsko-goranska županija osigurat će sredstva za jedan dodatni, četvrti tim.

Za financiranje programa produženog boravka za učenike putnike osnovnih škola u drugom polugodištu školske 2022./2023. godine raspoređeno je 36.231 eura, a program se provodi u deset osnovnih i područnih škola i to sedam škola s područja Gorskog Kotara, dvije otočne škole na Krku i Cresu te jedna škola iz Novog Vinodolskog.

Što se tiče ustanova socijalne skrbi, uslijed povećanja materijalnih troškova i troškova energenata, PGŽ je do sada dodatno sufinancirala rashode s iznosom od 130 tisuća eura, od čega se 60 posto odnosi na plaće i 40 posto na povećane troškove energije. Župan Komadina naglasio je kako proračun Primorsko-goranske županije sve više pokriva razlike između prihoda i rashoda ustanova u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Država s jedne strane prihvaća ili proizvodi povećane troškove, poput prava iz kolektivnih ugovora. Prema pregovorima sa sindikatom, zaposlenicima je plaća rasla za šest posto, a dodatnih dva posto povećanja očekuje se u travnju. No, taj dio nije alimentiran u novim ugovorima s HZZO-om. Da bi se održao sustav, teret je pao na Županiju“, naveo je.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest