“Zlovoljni” krčki sudac Anton Hlača kažnjen trećinom manjom plaćom na šest mjeseci

17.07.2023. 18:05 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: G. D, portal Burin

Državno sudbeno vijeće (DSV) na svojoj je sjednici u četvrtak donijelo odluku kako je stegovno odgovoran i izreklo je kaznu Antonu Hlači, sucu Općinskog suda u Crikvenici, odnosno krčke ispostave tog suda, Stalne službe u Krku. Riječ je o sucu koji je u travnju ove godine skrenuo na sebe pažnju javnosti nakon što je otkriveno da je odgodio raspravu zbog svog “stanja zlovolje”, uzrokovanog premalom plaćom.
Državno sudbeno vijeće je donijelo odluku da je sudac Hlača odgovoran jer je počinio stegovno djelo “nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na drugi način” iz članka 62. stavak 2. točka 6. Zakona o Državnom sudbenom vijeću i stegovno djelo “neurednog obnašanja sudačke dužnosti” iz članka 62. stavak 2. točka 1., u svezi sa stavkom 3. točka 1. Zakona o Državnom sudbenom vijeću pa mu je izrečena novčana kazna od jedne trećine plaće, ostvarene u prethodnom mjesecu, u vremenu od šest mjeseci.
Već je nekoliko dana nakon što je sudac Anton Hlača iznenadio javnost svojim potezom iz crikveničkog Općinskog suda objavljeno kako je protiv njega pokrenut stegovni postupak, ne samo zbog “nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti”, nego i zbog “neurednog obnašanja sudačke dužnosti”, a sada je slučaj dobio i svoj epilog u izrečenoj mu sankciji.

“DOVEDEN U STANJE ZLOVOLJE” NAKON ŠTO JE DOBIO OBRAČUN PLAĆE

Podsjetimo, sudac Hlača je odgodio ročište koje je bilo zakazano za 19. travnja u vlasničkom sporu jer je, kako je napisao u obrazloženju, “doveden u stanje zlovolje” nakon što je primio obračun plaće za ožujak 2023. godine, i to po osnovici koja je niža od one koju su suci imali 2009. godine.
“Zaprimivši platnu listu – Obračun plaće za mjesec ožujak 2023., uređujući sudac u ovoj pravnoj stvari doveden je u stanje zlovolje. Stanje je osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelog proteklog desetljeća. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama”, obrazložio je sudac odgodu i iduće ročište zakazao za 22. studenog 2023. godine.
“Slijedom navedenoga, uvažavajući činjenicu da je uređujući sudac u ovoj pravnoj stvari, a s obzirom na stanje zlovolje, raspravno nesposoban, valjalo je odlučiti kao u izreci, primjenom odredbe … uz nadu da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. ožujka 2023., a čime će se otkloniti raspravna nesposobnost uređujućeg suca”, zaključio je Anton Hlača.

ISPRIČAO SE PREDSJEDNICI SUDA I STRANKAMA

Ovaj potez suca izazvao je veliku pažnju javnosti, a i stvorio buru u pravosudnim krugovima nakon što se u medijima i društvenim mrežama proširila vijest o neviđenom ispadu suca. No, ubrzo nakon toga objavljeno je kako je sudac Hlača ročišta koje je odgodio zbog “zlovolje” zakazao za svibanj, pa je otklonjena šteta za stranke.
“Sudac se ispričao predsjednici suda i strankama zbog neprimjerenog teksta obrazloženja svojih rješenja”, naglašeno je u priopćenju riječkog Županijskog suda u travnju ove godine, nakon što je slučaj suca Hlače nekoliko dana bio među najistaknutijim temama u javnosti. Sada je stigao i epilog svega. U međuvremenu su sucima povećane plaće, tako da zlovolja suca Hlače, gledano iz tog kuta, sada može biti manja.

HLAČA SE KANDIDIRAO I ZA SUCA RIJEČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA 

Nedavno je odlučivano koja će biti dva nova suca u Građanskoj odjelu Županijskog suda u Rijeci, a zanimljivo je da se za suca kandidirao i Anton Hlača, krčki sudac koji je nedavno došao u fokus javnosti nakon što je odgodio raspravu zbog svog stanja “zlovolje”, uzrokovane time što je vidio svoju platnu listu.
No, sudac Hlača se ipak nije našao na listi onih koji su u svibnju pozvani na razgovor, u situaciji da je nakon njegovog neviđenog poteza protiv njega upućen zahtjev Državnom sudbenom vijeću za pokretanje stegovnog postupka. Inače, među 20 prijavljenih kandidata za suce Građanskog odjela Županijskog suda u Rijeci, Hlača je za obnašanje sudačke dužnosti dobio drugu najnižu ocjenu, bio je pretposljednji, 19. po redu.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

Pin It on Pinterest