Žene iz udruge WoW uoči Valentinova, uz domaćina Theodora de Canzianija, okupile se na temu povijesnih ljubavnih priča i povezanih vina

14.02.2023. 16:00 | Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: S. K.

U predvečerje Dana zaljubljenih progovoriti o tomu kako su strast, zavođenje, zaljubljenost, ljubav, doživljavale, opisivale i živjele žene u 19. na prijelazu u 20.stoljeće, iskoristile su žene WoW-ice (Udruga žene i vino) okupivši se u Villi Ružić na Pećinama.
Uz domaćina, prof. Theodora de Canzianija, koji je elokventno i pitko ispričao ljubavnu priču o vlasnicima vile, dr. Viktoru Ružiću i supruzi mu Nadi Brlić, nije bilo teško zamisliti kako su nekada živjeli… Zapravo, toplina i tragovi njihove ljubavne priče mogu se osjetiti i danas, o njoj “pričaju” svi kutci prekrasne vile. Za pitkost ljubavnih priča, u pravom smislu riječi, pobrinula se predsjednica WoW-ica Margita Belušić, pripremivši vina i priče o njima, a najbolje bi se slagala uz ljubavne priče o kojima se raspravljalo i razgovaralo.
O pjesnikinji i književnici, velikoj ženi Ivani Brlić Mažuranić, o njezinim strepnjama, prvim poimanjima ljubavi ispričane kroz dnevnike koje je pisala, dočarala je WoW-ica Maja Cvjetković, prof. hrvatskog jezika. Složile su se žene, kao i De Canziani, da uz ispričane ljubavne strepnje, prve ljubavi pa u konačnici i brak, Ivani Brlić Mažuranić bi zasigurno prijao pjenušac s Plešivice.


Pjesnikinja Jagoda Brlić Amruš svoje je emocije pretakala u pjesme, bila je hrabra, preporodna pjesnikinja, izvan svog vremena. U njezinu su se domu okupljali Preradović, Šenoa, a i majka je tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Amruša. Složno su sve WoW-ice zaključile da se u to doba mogla piti slavonska graševina, izbor kutjevačke graševine bio je pun pogodak. Slikarica Fanny Daubachy de Dolje-Brlić čekala je svoju ljubav Andriju Torkvat Brlića punih 12 godina, isplatilo se, svoja čekanja i čežnje pretakala je u slike… Traminac je zaokružio tu ljubavnu priču. Sve tri jake žene u ono doba, ujedinjuje pjesnik, književnik, jezikoslovac, odvjetnik, političar, hrvatski ban Ivan Mažuranić.
Ljubavne priče zaokružene su kušanjem crvenog vina, tipičnog za podneblja u kojima su živjele heroine. A za kraj? Borgonjom koja karakterizira naše podneblje, točnije rodnu crvenicu sjeverozapadne Istre.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest