“ZAŽELI ŽELJU”: u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena izložba Nikole Ukića

17.03.2023. 10:23 | Mozaik, Novosti

Foto: Grad Rijeka

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je samostalna izložba „Zaželi želju“ umjetnika Nikole Ukića, kojom MMSU nastavlja s projektom predstavljanja riječkih autora koji su stasali 90-ih godina 20. stoljeća, a svoj su umjetnički rad nastavili stvarati u inozemstvu.

Aktualna izložba donosi nove radove zahtjevne produkcije i velikog formata, koji se razvijaju u dijalogu s prostorom i posredno upućuju na povijest zgrade i njezinu prenamjenu iz industrijske u muzejsku funkciju. Ukić se posvećuje pitanjima što skulptura danas može biti i na koje je sve načine povezana s društvenim i proizvodnim odnosima.

 Na otvorenju izložbe uz samog autora prisutnima su se obratili i riječki gradonačelnik Marko Filipović, ravnateljica MMSU-a Branka Benčić, te kustosice muzeja Sabina Salamon i Ksenija Orelj.

„Čast mi je otvoriti izložbu ovog izuzetnog umjetnika, autora riječke scene koji je stasao devedesetih godina i svoj rad nastavio inozemnom okruženju. No najvažnije je da se ovom izložbom Nikola Ukić vratio u Rijeku. Naposljetku, uloga muzeja, ali i grada, jest upravo prepoznati talente lokalne scene te ih u jednom trenutku njihove karijere ‘vratiti doma’ i ponovno predstaviti javnosti i gradu iz kojeg su potekli“, rekao je gradonačelnik Marko Filipović.

Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nikola Ukić pohađa Akademiju u Düsseldorfu (2000. – 2004.), gdje i ostaje djelovati. Povremeno je prisutan na domaćoj sceni, osobito u Zagrebu te Splitu i Rijeci.

Izložba ostaje otvorena do 21. svibnja.

COVID-19 RH

Posljednja izmjena: Loading...
Novooboljeli0
Broj umrlih0
Aktivni slučajevi0

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

PONEDJELJAK, 27. OŽUJKA 2023. ZAMET, 12.30Mladen Srdoč (1943) DRENOVA, 14.30Boris Šimičević (1964) RUKAVAC, 14.00Jožica Ivanić (1954) BARBAT, 16.00Tomislav Debelić (1937) SRIJEDA, 29. OŽUJKA  KOZALA, 14.30Dorotea...

Pin It on Pinterest