Završeno održavanje policijskih ljetnih info-punktova

31.08.2023. 09:10 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PU PG

Službenici Policijske uprave primorsko-goranske završili su s organiziranjem informativnih punktova tijekom ljetne turističke sezone. Na području PU primorsko-goranske održano je ukupno 27 informativnih punktova, 24 obilaska plaža, parkirališta, kampova, turističkih naselja i marina te podijeljeno oko 2.400 letaka. U protekla dva tjedna građani i turisti imali su prilike dobiti preventivne savjete u Jadranovu, Kostreni, kampu Oštro, na parkiralištu Delta i plaži Kantrida.
I ovog ljeta, osim službenika ove policijske uprave, u provedbi preventivnih aktivnosti sudjelovali su i policijski službenici iz stranih zemalja koji u sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija“ već duži niz godina pomažu kvalitetnoj komunikaciji i doprinose osjećaju sigurnosti turista na području Primorsko-goranske županije. Tako su na području I. policijske postaje Rijeka boravili policijski službenici iz Poljske, u Policijskoj postaji Crikvenica iz Slovačke, u Policijskoj postaji Krk iz Slovenije, a u Policijskoj postaji Mali Lošinj s ispostavom Cres policijski službenici iz Njemačke.
Svi oni su u izravnoj komunikaciji gostima nudili savjete o samozaštitnom ponašanju kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela, kao što su krađe na plažama, teške krađe provaljivanjem u vozila, apartmane, kamp-prikolice i drugih kaznenih djela tipičnih za turističku sezonu.


U kampovima gosti su upoznati s mjerama sigurnosti na moru, a voditeljima glisera i brodica na mlazni pogon savjetovano je da uvijek postupaju prema odredbama Pomorskog zakonika kako ne bi došlo do ugrožavanja kupača te su im dijeljeni letci s uputama na engleskom jeziku.
Ove sezone prvi put su se policijskim službenicima u obilascima i na informativnim punktovima na kupalištima u Opatiji i Ičićima pridružili vatrogasci JVP Opatija, dok su se djelatnici Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije sudjelovali u preventivnim aktivnostima na području kampa Čikat u Malom Lošinju i plaže Preluk u Rijeci.
Djelatnici Crvenog križa Primorsko-goranske županije dijelili su građanima i turistima letke: „Zaštitimo se od vrućine“ i „Kodovi sigurnosti“, a pripadnici JVP Opatija letke Hrvatske vatrogasne zajednice: „Spriječimo požare“, „Kako postupiti u slučaju požara“ i „Vatrogasnu bojanku“ za djecu.


Cilj ovih zajedničkih aktivnosti bila je prevencija nesreća tijekom ljetnih mjeseci, odnosno podizanje svijesti o opasnostima i rizicima u vrućim ljetnim danima, prevencija imovinskog kriminaliteta i podizanje razine sigurnosti građana i turista, kao i njihove imovine. Suradnja s vatrogascima i djelatnicima Društva Crvenog križa PGŽ nastavit će se i iduće ljetne sezone.
Zbog velikih vrućina i ove godine naglasak je bio usmjeren na zaštitu djece koja se prevoze u vozilima radi čega su domaćim i stranim turistima podijeljeni letci „Ne ostavljajte djecu samu u vozilima“ (prevedeni na više stranih jezika). Letak je izrađen u suradnji MUP-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a upoznaje roditelje i sve koji se brinu o djeci s korisnim savjetima, ali i kaznenom odgovornosti.


Turisti su ovu vrstu preventivnih aktivnosti vrlo dobro prihvatili. Domaćim i stranim policijskim službenicima zahvalili su što i na ovaj način brinu o njihovoj sigurnosti te pruženim savjetima, korisnim za njihovu osobnu sigurnost i sigurnost njihove imovine, njihov godišnji odmor čine još ugodnijim, navode iz policije.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest