Završen 5,4 milijuna eura vrijedan projekt luke Baška i otvorena dograđena luka

Foto: MMPI

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas na završnoj konferenciji projekta „Dogradnja luke Baška“, nakon čega je najstariji ribar u Baški, 90-godišnji Anton Rode, prerezao vrpcu ina Maloj rivi i time je i službeno otvorena dograđena luka Baška.

Riječ je o projektu vrijednom više od 5,4 milijuna eura koji se sufinancira iz europskih sredstava, a provodila ga je Županijska lučka uprava Krk. Projekt uključuje dogradnju primarnog lukobrana Vela riva (faza 1) za 50,5 metara te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2) za dodatnih 105 metara. Njime se osigurava nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja, čime će se omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove. Dovršetkom planirane izgradnje također će se osigurati preduvjete za razvoj linijskog prometa, kako bi se ostvarilo kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom, preko luke Baška te u cjelini podignula razina usluge za korisnike javnih brodskih linija.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjelm na konferenciji i završetkom ovog projekta, za koji je, kako je rekao, osigurano 100 posto bespovratnih sredstava, 85 iz europskih fondova i 15 posto iz Proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Također je dodao da je Ministarstvo ove godine iz Proračuna osiguralo i 550 tisuća eura za treću fazu, tj. nastavak ovog projekta. Naime, na konferenciji je ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Albert Franković sa direktorom tvrtke BSK Commerce Borisom Sabolićem potpisao i ugovor za 1,3 milijuna eura vrijedne radove na trećoj fazi projekta rekonstrukcije luke Baška.

„Ulaganja u lučku infrastrukturu, koja su danas nešto veća od 300 milijuna eura, jasno su opredijeljene ove Vlade, opredjeljenje našeg Ministarstva od samih početaka, još iz 2016. godine, prije nego li smo krenuli u taj investicijski ciklus.“, pojasnio je potpredsjednik Vlade dodavši kako ta velika ulaganja pokrenuta u lučku infrastrukturu diljem obale zove renesansom na hrvatskoj obali.

„Danas nema otoka niti županije koja pokriva priobalje, a da nema velikih investicija u lučku infrastrukturu i mislim da je to dobro, jer mi smo pomorska zemlja okrenuta moru, koja treba razvijati ovakve projekte u funkciji zaštite akvatorija i zaštite određene luke.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković, naglasivši da ovakvi projekti mijenjaju lice i naličje svakog otočnog mjesta i grada u priobalju. Posebno se osvrnuo na Primorsko – goransku županiju za koju je rekao kako na svom području ima pet velikih projekata financiranih iz europskih izvora, od kojih u završena tri – na Cresu, Crikvenici i Unijama, danas i luka u Baški, a radi se i u luci na Rabu.

Uz ova europska sredstva, ulažu se znatna sredstva i iz proračuna Ministarstva tako je samo ove godine za projekte u Primorsko-goranskoj županiji dodijeljeno 3,4 milijuna eura, primjerice za projekte u Rabu, Loparu, Baški i u drugim mjestima, a potpredsjednik Vlade dodao je da je za Bašku važan i projekt Obilaznica, koja bi trebala krenuti slijedeće godine.

Na konferenciji je sudjelovao i zamjenik primorsko – goranskog župana Vojko Braut te načelnik Općine Baške Toni Juranić koji je, između ostaloga, rekao da će se Baška uz projekt dogradnje luke naći na novim nautičkim kartama, a kroz slijedeću fazu projekta očekuju i nove komunalne i nautičke vezove.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

SUBOTA, 13. SRPNJA 2024. KOZALA, 10.00: Stanislav Majić (1951) DRENOVA, 11.00Terezija Begović  LOVRAN, 13.00Velimir Miladinović (1934) JELENJE, 18.00Vladimir Kišić (1938) LIČ, 17.00Marija Kropf  VOJNI TUK, 17.00Nikola Vujnović (1943) PONEDJELJAK, 15....

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma, u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni...

Pin It on Pinterest