Zatvoren rekordno posjećeni 15. Vrisak

19.09.2022. 16:22 | Mozaik, Novosti

Foto: Tanja Kanazir/Vrisak

Završio je riječki festival autora i sajam knjiga Vrisak koji se na svoju 15. godišnjicu preselio u art-kvart „Benčić“, te u dvorištu kvarta, Dječjoj kući, art-kinu te Muzeju moderne i suvremene umjetnosti proteklog tjedna publici predstavio više od 40 književnih, filmskih i glazbenih programa.
Na otvorenju Vriska proglašen je pobjednik ovogodišnje VBZ-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman, koju je osvojio književni i filmski kritičar Dragan Jurak za postmodernistički roman „Peléov priručnik“.
Uz večernje razgovore i promocije knjiga, Vrisak je organizirao i poseban program za najmlađe čitatelje, Vrisak Junior, na kojem su predstavljene četiri slikovnice i ilustrirane knjige za djecu i mlade, čime je festival nastavio razvijati programe za predškolce i osnovnoškolce, shvaćajući da ljubav prema čitanju i književnosti treba kontinuirano poticati na zabavan i interaktivan način. Također, na posebnom programu Vrisak Cinema projiciran je regionalni hit, film „Ljeto kada sam naučila letjeti“, redatelja Radivoja Andrića, koji je osvojio srca djece i njihovih roditelja.

književnost i klimatske promjene

Tema koja se provlačila kroz čitav festival bila je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet, nego i naše životne obrasce, pa i nas kao ljude. Uz razgovor studenata i studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci s Pavlom Pavličićem, o ovoj temi bilo je riječi i u posebnom programu „Književnost piše zeleno“ u kojem je publici predstavljen „Snjegolomac“, jedan od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti, koji je nastao prema originalnoj ideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse. Stripove je na Vrisku predstavio jedan od autora stripa, Benjamin Legrand, a publika je mogla pogledati i istoimeni film iz 2013. godine u režiji Bong Joon Hoa.

stigli i autori iz švedske i švicarske

Na Vrisak je stigla i mlada švedska autorica i umjetnica Moa Romanova, koja je s prevoditeljicom Željkom Černok predstavila svoj debitantski strip „Čudakinja“, za koji je dobila Eisnerovu nagradu 2021. za najbolji strip preveden na engleski jezik. Također, iz Švicarske je na Vrisak došao Karl Rühmann, autor hita „Pikule ciglene boje“, koji je promovirao V.B.Z.-ov novitet „Heroj“, švicarski roman o ratu u bivšoj Jugoslaviji u prijevodu Dalibora Jolera.
I ove je godine Vrisak ugostio najzanimljivije regionalne autorice i autore koji su razgovarali o svojim novim knjigama pa je publika imala prilike upoznati Magdalenu Blažević, Almina Kaplana, Srđana Gavrilovića, Senku Marić i Srđana Valjarevića.
U sklopu programskih cjelina „Knjiga ispod čekića“ i „U fokusu“ promovirali smo romane, priče, poeziju i memoare domaćih autorica i autora koji su obilježili ovu, a zasigurno će obilježiti i iduću čitalačku godinu, a nismo zaboravili ni na sjajne riječke pisce pa su na festivalu gostovali Jan Bolić, Ivica Prtenjača, Vedrana Rudan, Frida Šarar i Zoran Žmirić.

Sajamski dio Vriska traje do 29. rujna pa se mogu pronaći brojni naslovi po sniženim cijenama u Bazarigovom prolazu i na Jadranskom trgu u Rijeci te u V.B.Z.-ovim knjižarama.

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

UTORAK, 27. RUJNA 2022. LOVRAN, 15.00Olga Petković (1935) KRIŽIŠĆE, 16.00Božidar Kučan (1958) VELI BRGUD, 13.00Celestin Afrić (1942) KLANA, 16.00Ivica Mrvčić (1954) SELCE, 13.00Marija Šimac (1932) NOVI VINODOLSKI, 16.00Tomislav Papić (1929) KRK,...

Za Belu nedeju preregulacija prometa u Kastvu

Za Belu nedeju preregulacija prometa u Kastvu

Turistička zajednica Grada Kastva, organizator Bele nedeje, obavještava građane da će za vrijeme odvijanja ove manifestacije doći do preregulacije prometa na području Kastva. Od četvrtka, godine radi montaže štandova, bit će otežan promet u staroj gradskoj...

Pin It on Pinterest