Za rekonstrukciju i dogradnju lukobrana u Novom Vinodolskom bespovratnih 14,8 milijuna eura

Foto: MMPI, PGŽ

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Novi Vinodolski Velimir Antić potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i dogradnje primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale „Podbaran“ u iznosu oko 14,8 milijuna eura. Ukupna vrijednost infrastrukturnog projekta je 15,5 milijuna eura, razliku će osigurati Županijska lučka uprava, a cijeli projekt provodi se u partnerstvu s Gradom Novim Vinodolskim.

Prema riječima novljanskog gradonačelnika Tomislava Cvitkovića, ovo je povijesni dan za grad Novi Vinodolski i po vrijednosti drugi projekt u gradu poslije aglomeracije. „S ovim projektom završavamo uređenje luka na području grada Novog Vinodolskog. Zahvaljujem se svima uključenim u projekt. Uspješno smo to odradili zajednički mi, Primorsko-goranska županija kroz Lučku upravu koja je nositelj projekta. Sad nam slijedi javna nabava i odabir izvođača radova ali najbitniji dio je završio te se zahvaljujem Ministarstvu i Vladi RH koji su omogućili ovakve projekte jer iznos od 15 milijuna eura teško bi JLS i Županija sami mogli financirati“, rekao je Cvitković.

Ministar Butković naglasio je da je ovo prvi projekt iz nove financijske omotnice za razdoblje do 2027.godine. Dodao je da je riječ o kontinuiranom ulaganju u lučku infrastrukturu u što je zadnjih godina uloženo preko 400 milijuna eura i to najviše europskog novca. Kada je riječ o aktualnom projektu u Novom Vinodolskom rekao je da se dogradnjom i rekonstrukcijom glavnog lukobrana Novi konačno vraća moru.

Kako je naglašeno, provedba projekta započinje stupanjem ugovora na snagu i traje 43 mjeseca, najdulje do 31. prosinca 2027. godine. Planirana je izgradnja produžetka lukobrana nasutog tipa s masivnim obalnim zidom s unutarnje strane i kamenom obalozaštitom s vanjske strane. Dužina produžetka lukobrana iznosi 111,70 metara tako da ukupna dužina lukobrana zajedno s postojećim dijelom iznosi oko 168 metara, a širina zajedno sa zaštitnim zidom 7,50 metara. Također, parternim uređenjem „Podbaran“ planira se podizanje obalnog ruba, ugradnja nove privezne opreme za komunalna plovila, ugradnja mornarskih stepenica zbog povećanja sigurnosti i uređenje partera šireg obalnog područja. Planira se i uređenje pješačke i kolno-pješačke površine te javne zelene površine i drvoreda.  

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest