Za dva mjeseca zakazan nastavak suđenja Mirku Pavičiću za aferu oko isplate štete za havariranu jahtu kojom je Croatia oštećena za 1,6 milijuna kuna

17.12.2022. 09:57 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin, Yahtopolis

Za dva mjeseca, za sredinu veljače sljedeće godine, zakazan je u Županijskom sudu u Puli nastavak suđenja poznatom riječkom poduzetniku Mirku Pavičiću (74), kojeg često nazivaju “kraljem riječkog Korza”, i petero suoptuženih u sudskom procesu u kojem je glavna inkriminacija da je neutemeljenim namirenjem štete na jahti tvrtke Amec, u vlasništvu Mirka Pavičića, osiguravajuća kuća – Croatia osiguranje – oštećena za oko 1,65 milijuna kuna.
Hoće li biti održana ova rasprava, pokazat će vrijeme, s obzirom na činjenicu da je dosad već bilo – čak 16 odgoda glavne rasprave. Prema podacima iz sustava E-predmet hrvatskog Ministarstva pravosuđa, dosad je u ovom predmetu u pulskom Županijskom sudu zakazano ukupno 17 ročišta u osam raspravnih ciklusa, ali je održano samo jedno. Bilo je to prije dvije i pol godine, u lipnju 2020. godine. Prva glavna rasprava u sudskom procesu bila je zakazana za svibanj 2020. godine, ali je ona odgođena. Nakon toga je održana ta u lipnju 2020, a poslije toga su sve zakazane rasprave – njih 15 – u međuvremenu odgođene.

PREDMET DOBILA NOVA SUTKINJA, PRVA RASPRAVA ODGOĐENA

Koliko se može saznati, sutkinja koja je inicijalno, nakon potvrđivanja optužnice, dobila ovaj predmet u međuvremenu je razriješena sudačke dužnosti, a nova sutkinja zadužila je ovaj slučaj u srpnju ove godine. Početkom listopada je trebala biti održana rasprava pred novim vijećem, na čelu sa sutkinjom Tanjom Prenc Kanis, ali je i to ročište odgođeno.
U inkriminiranoj priči oko neosnovane isplate više od milijun i pol kuna za havariranu jahtu (nije ona na kojoj je lani bio ministar Marić) među šestero ljudi protiv kojih je podignuta optužnica nalaze se i Zoran Zaninović (69) iz Zagreba, bivši direktor Sektora za osiguranje prijevoza i kredita u Generalnoj direkciji Croatia osiguranja, i Ivan Vanja Frančišković (74) iz Rijeke, nekadašnji direktor Filijale Rijeka Croatia osiguranja.

SLUČAJ OTIŠAO U PULU ZBOG PRIJATELJSKIH ODNOSA PAVIČIĆA S PREDSJEDNIKOM RIJEČKOG SUDA

Optužnica protiv šestorke, što je inicijalno sadržavala četiri točke s inkriminacijama, podignuta je u lipnju 2018. godine, a tri mjeseca kasnije Vrhovni sud Republike Hrvatske na svojoj je sjednici odredio Županijski sud u Puli za daljnje vođenje postupka. Prihvaćen je prijedlog riječkog Županijskog suda da se procesuiranje izmjesti na drugi sud jer je “više sudaca riječkog suda, odnosno tadašnji predsjednik suda Veljko Miškulin u prijateljskim odnosima s pojedinim okrivljenicima”. Optužnica je potvrđena u studenom 2019. godine s nevelikim izmjenama.
Prva točka optužnice bavi se događanjima nakon što se jahta »Pičuljan eleven« tvrtke Amec, u tadašnjem vlasništvu Mirka Pavičića, nasukala na obali otoka Ista u svibnju 2008. godine. Jahtom je u vrijeme nezgode upravljao Blaž Pavičić, koji nije među optuženima u ovom slučaju. Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da je njegov otac Mirko Pavičić, koristeći svoje poznanstvo s ljudima iz riječke Filijale Croatia osiguranja, među kojima je i Vesna Humljak (64) iz Rijeke, ondašnja direktorica Službe za osiguranje prijevoza i kredita Filijale Rijeka, zatražio da se šteta uzme u pokriće po polici kojom je jahta bila osigurana, iako za to nije bilo osnova, jer u prijavi štete nije dostavljeno sve ono što je propisano. Prihvaćen je Pavičićev zahtjev, pa je to dalje dogovoreno sa Zaninovićem u Generalnoj direkciji, tvrdi tužiteljstvo.

PAVIČIĆEVA TVRTKA PRODALA DVA MOTORA KOJA SU JOJ OSTALA

Riječko Županijsko državno odvjetništvo u svojoj optužnici detaljno obrazlaže što se dalje događalo sa štetovnim spisom. Tužiteljstvo smatra da se dogodilo više stvari koje nisu smjele tako ići i više propusta, da je i mijenjan prvotni izvještaj o očevidu na jahti. U optužnici se podvlači da je u naknadnom izvještaju, nakon drugog očevida obavljenog u kolovozu 2008. godine, izmijenjen raniji izvještaj, te je priznat potpuni gubitak dvaju brodskih motora “volvo penta”, mada to nije odgovaralo istini. Nakon likvidacije prijavljene štete tvrtki Amec je na ime naknade štete isplaćeno oko 1,23 milijuna kuna. Naknadno je firma Amec motore, koji su izvađeni iz havarirane jahte – i prepušteni su joj bez odluke Filijale ili Generalne direkcije te protivno ustaljenoj praksi – u prosincu 2009. godine prodala tvrtki Pičuljan iz Raba za oko 423 tisuće kuna. Tužiteljstvo tvrdi da se tako Amec nelegalno okoristio za oko 1,65 milijuna kuna, na štetu Croatia osiguranja.
Mirko Pavičić se tereti za kazneno djelo – poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, za što mu prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora.

OPTUŽENI ZA UTAJU 2,7 MILIJUNA KUNA POREZA

Protiv Mirka Pavičića i njegovog sina Blaža (40) u kolovozu ove godine je, podsjetimo, podignuta optužnica zbog utaje poreza “teške” 2,7 milijuna kuna. Slučaj je dobio na intrigantnosti i zbog toga što su dvojica riječkih poznatih poduzetnika optužena nedugo nakon što je odstupio ministar financija Zdravko Marić, za kojeg je lani otkriveno da je dio ljetovanja proveo na jahti Pavičića mlađeg, Blaža.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest