Vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina od županije 70 tisuća eura

15.05.2024. 13:50 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ

Župan Zlatko Komadina i resorna pročelnica Ermina Duraj primili su vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Primorsko-goranske županije kojima su uručeni ugovori za financiranje troškova rada ukupne vrijednosti više od 70 tisuća eura.

“Manjine su bogatstvo različitosti Primorsko-goranske županije. Dugi niz godina njegujemo uspješnu suradnju, dio kroz vijeća, ali i putem manjinskih institucija i ustanova koje se bave kulturom i tradicijom. Zajednički obilježavamo važne datume, a neki dan smo položili i kamen temeljac za Dom srpske nacionalne manjine. Možemo reći da smo po tome malo drugačiji u odnosu na ostatak Hrvatske. Manjine su naše bogatstvo i to tako treba i ostati. Čast mi je uručiti vam ove ugovore”, rekao je župan Komadina.

 “Pratimo vaš rad godinama i vjerujemo da ste zadovoljni. Posebno mi je drago da, osim što pratimo funkcioniranje vijeća i predstavnika, podržavamo i rad udruga i vaše vrlo kvalitetne i kreativne programe s kojima otvarate vrata bogatstva različitosti manjinskih zajednica svim stanovnicima Primorsko-goranske županije, a na što sam posebno ponosna”, istaknula je Ermina Duraj koja je mišljenja da su manjine PGŽ-a jedne od najaktivnijih u RH.

Ugovore su primili čelnici vijeća albanske, bošnjačke, romske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine te predstavnici crnogorske, češke, mađarske, makedonske, slovačke, ruske i ukrajinske manjine. Povodom skorašnjeg umirovljenja, tajnici Vijeća srpske nacionalne manjine Dragici Skorupan uručen je prigodan dar u znak zahvalnosti na dosadašnjoj suradnji.

Manjine čine deset posto stanovništva PGŽ-a. Posljednji izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina održani su 2023. godine, a za Primorsko-goransku županiju u četverogodišnji mandat birali su se pripadnici šest nacionalnih manjina, dok su svog predstavnika birali pripadnici sedam nacionalnih manjina. Svoje pravo izbora nisu iskoristili pripadnici njemačke manjine.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest