Potres s epicentrom kod Ilirske Bistrice, dobro je streslo i u riječkoj regiji

29.07.2023. 20:30 | Rijeka, Rijeka & Regija

Večeras u 19 sati i 34 minute dogodio se potres s epicentrom u Sloveniji, kod Ilirske Bistrice, prema prvim saznanjima, koji se dobro osjetio i u riječkoj regiji.
Prve informacije govore da je potres bio magnitude 4.0 prema Richteru, kako navodi Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), odnosno, 3.9 po prvim informacijama slovenske državne agencije, koja pak navodi da je epicentar bio 12 kilometara od Jelšana. Kasnije objavljeni podaci večeras išli su čak do 4.4 po Richteru, dok je hrvatska Seizmološka služba objavila podatak o magnitudi od 4.2.
Epicentar potresa bio je 23 kilometra sjeverno od Rijeke i 14 kilometara istočno od Ilirske Bistrice, po preliminarnom izvješću EMSC-a.
“U Rupi se jako zatreslo”, “Tutnjava i vibracija 2-3 sekunde” (Viškovo), “Osjetilo se dosta, trajalo je 5-sekundi” (Marčelji), “Glasna tutnjava i podrhtavanje” (Podhum), “Zastenice, žestoko streslo”, “Iskočila sam iz kreveta od panike, prvo je slabo vibriralo, a onda je pojačalo, počela sam trčati van” (Brnčići), “Jako se osjetilo, izletjeli smo van s djecom. Užas” (Dražice), “Kratko i žestoko” (Gornji Zamet), “Dobro se zatreslo” (Kantrida),  neki su od mnogobrojnih komentara ostavljenih na platformi EMSC-a.

 

PO HRVATSKIM SEIZMOGRAFIMA MAGNITUDA 4.2

Večeras je objavljeno i da su u 19 sati i 34 minute “seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili prilično jak potres s epicentrom 7 kilometara sjever-sjeveroistočno od Klane, na granici Hrvatske i Slovenije. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnja EMS ljestvice.”

 

NEMA DOJAVA O ŠTETI I OZLIJEĐENIMA

Iz Ravnateljstva Civilne zaštite RH večeras su izvijestili da je Županijski centar 112 zaprimio više od 40 poziva o potresu. Dojava o šteti i ozlijeđenim osobama dosad nema.

 

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

SUBOTA, 13. SRPNJA 2024. KOZALA, 10.00: Stanislav Majić (1951) DRENOVA, 11.00Terezija Begović  LOVRAN, 13.00Velimir Miladinović (1934) JELENJE, 18.00Vladimir Kišić (1938) LIČ, 17.00Marija Kropf  VOJNI TUK, 17.00Nikola Vujnović (1943) PONEDJELJAK, 15....

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma, u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni...

Uspostavljena nova županijska pomorska linija Baška – Lopar

Uspostavljena nova županijska pomorska linija Baška – Lopar

Župan Zlatko Komadina sklopio je danas s načelnikom Općine Baška Tonijem Juranićem, načelnikom Općine Lopar Zdenkom Jakucem te direktorom tvrtke Explorer Draženom Barisom ugovor za usluge prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu na županijskoj...

Pin It on Pinterest