Ustavni sud usvojio tužbu županijske pročelnice Edite Stilin, dobiva 1.260 eura zbog sporosti riječkog suda: na prvo ročište čekalo se gotovo tri i pol godine

14.08.2023. 18:36 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: PGŽ, portal Burin, Ustavni sud

Ustavni sud Republike Hrvatske usvojio je ustavnu tužbu Edite Stilin iz Rijeke, pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, koja je smatrala da joj predugim trajanjem postupka koji se vodio u riječkom Općinskom sudu povrijeđeno ustavno pravo na donošenje odluke u razumnom roku. Vijeće sudaca Ustavnog suda jednoglasno je donijelo odluku kojom su dali za pravo Editi Stilin, te odredili da će joj se isplatiti naknada od 1.260 eura zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Naknada se isplaćuje iz državnog proračuna.
Riječ je o kaznenom postupku zbog klevete kojeg je županijska pročelnica pokrenula  privatnom tužbom, a od dana podnošenja tužbe do dana kada je Editi Stilin dostavljena pravomoćna presuda prošlo je oko pet i pol godina.

sudu podnijela 13 požurnica kojima je tražila zakazivanje glavne rasprave

Stilin je privatnu tužbu protiv osobe, za koju je smatrala da ju je oklevetala, podnijela krajem lipnja 2017. godine, a prvo ročište u Općinskom sudu u Rijeci zakazano je tek nakon tri godine i pet mjeseci, odnosno krajem studenog 2020. godine. Do održavanja prvog ročišta Stilin je sudu podnijela 13 požurnica kojima je tražila zakazivanje glavne rasprave.
Prije prvog ročišta, u srpnju 2020. godine, obratila se Općinskom sudu sa zahtjevom za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, pa je tjedan dana kasnije ured predsjednika riječkog Općinskog suda donio rješenje kojim je određeno da je sudac koji vodi postupak dužan okončati ga u roku od devet mjeseci.
Nakon prvog ročišta u studenog 2020. godine, održano je više ročišta, a neka su i odgođena. Glavna rasprava je zaključena sredinom svibnja 2021. godine, kada je objavljena presuda kojom je tužena osoba proglašena krivom za klevetu i osuđena na uvjetnu novčanu kaznu. Na presudu se žalila, ali Županijski sud u Zagrebu je u rujnu prošle godine odbio žalbu i potvrdio prvostupanjsku presudu. Tu je pravomoćnu presudu Stilin primila sredinom prosinca prošle godine. U siječnju ove godine podnijela je ustavnu tužbu.

NIJE SE RADILO O SLOŽENOM PREDMETU

Ustavni sud je zaključio da je ustavna tužba Edite Stilin osnovana, ocjenjujući da se u ovom slučaju nije radilo o složenom predmetu. Zaključeno je i da ona nije pridonijela duljini trajanja postupka, dapače, požurnicama je tražila da se zakaže glavna rasprava u procesu što je na kraju trajao nerazumno dugo. Suci Ustavnog suda u obrazloženju svoje odluke naglašavaju i da od podnošenje tužbe do prvog ročišta prošlo tri godine i pet mjeseci u kojem “nije utvrđen sudski aktivizam”, a cijeli postupak zbog kaznenog djela počinjenog na štetu Stilin vodio duže od pet godina.
Edita Stilin je predlagala da joj se zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku odredi isplata naknade od 1.500 eura, ali su ustavni suci ocijenili da iznos ipak treba biti nešto niži.

Najčitanije

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

ČETVRTAK, 28. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Željko Olujić (1969) DRENOVA, 14.30Branko Magaš (1955) CERNIK-ČAVLE, 15.00Ksenija Broznić (1935) JELENJE, 15.00Šimun Majer (1935) LIČ, 16.00Spomenka Milošević (1951) PETAK, 29. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Božica Pilepić...

Pin It on Pinterest