Ustavni sud usvojio tužbu ubojice Simkea, bačenog u Rječinu, ponavlja se parnica u kojoj traži 150.000 kuna zbog premalog osobnog prostora u zatvoru u Lepoglavi

28.07.2023. 19:29 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin, Ustavni sud, Facebook

Ustavni sud Republike Hrvatske usvojio je djelomično ustavnu tužbu Arnolda Uremovića (37), sada s adresom u Matuljima, osuđenog zbog ubojstva 36-godišnjeg Riječanina Vitomira Jovičića Simkea, kojeg je prije 14 godina kod hotela Continental u središtu Rijeke bacio u hladnu i nabujalu Rječinu. U praksi to znači da će se iznova voditi parnica u kojoj Uremović od države traži da mu isplati 150 tisuća kuna zbog premalog prostora kojeg je imao dok je služio kaznu u Lepoglavi.
Suci Ustavnog suda jednoglasno su donijeli odluku da se usvaja Uremovićeva tužba u odnosu na njegove prigovore vezane za osobni prostor kojeg je imao na raspolaganju dok je služio zatvorsku kaznu u Kaznionici u Lepoglavi, u razdoblju od sredine lipnja 2011. do kraja rujna 2014. godine. Ukinute su tako presude Županijskog i Općinskog suda u Varaždinu iz 2018. i 2016. godine, te je parnični postupak vraćen na ponovno procesuiranje. Uremoviću je na ime troška sastavljanja ustavne tužbe dodijeljen iznos od 830 eura koji će mu biti isplaćen iz državnog proračuna. No, ustavna tužba čovjeka pravomoćno osuđenog za ubojstvo odbijena je u odnosu na njegove prigovore vezane za higijenske i sanitarne uvjete te zaštitu zdravlja za vrijeme boravka u zatvoru u Lepoglavi.

 tvrdi da su mu   okolnostima u kojima je izdržavao  kaznu   povrijeđena ustavna i prava zajamčena Konvencijom  

Uremović je ustao ustavnom tužbom u povodu presude Županijskog suda u Varaždinu, odnosno ispostave u Koprivnici, iz veljače 2018. godine kojom je odbijena njegova žalba i potvrđena prvostupanjska presuda. A tom presudom je u cijelosti odbijen njegov zahtjev kojim je tražio da mu Republika Hrvatska isplati iznos od 150 tisuća kuna, a naloženo je i da naknadi državi parnični trošak od oko 13,8 tisuća kuna. Uremović je u ustavnoj tužbi tvrdio da su mu načinom i okolnostima u kojima je izdržavao zatvorsku kaznu za ubojstvo povrijeđena ustavna i prava zajamčena Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Njegovi prigovori vezani su za kaznu zatvora koju je izdržavao u Lepoglavi (kasnije u Glini) temeljem jedinstvene kazne zatvora od 12 godina i tri mjeseca, izrečene na osnovu presuda riječkog Županijskog i Općinskog suda.
U kaznionici u Lepoglavi Uremović je bio oko tri godine i deset mjeseci, a početak njegovih prigovora vezan je za zahtjev za sudsku zaštitu kojeg je podnio sucu izvršenja Županijskog suda u Varaždinu, tvrdeći da mu u Lepoglavi nije pružena adekvatna liječnička pomoć oko tegoba s ramenom. U travnju 2014. godine je i podnio tužbu protiv Republike Hrvatske, tražeći naknadu nematerijalne štete od 150 tisuća kuna zbog neadekvatnih uvjeta u Kaznionici u Lepoglavi.

uremović: uvjeti izdržavanja kazne nečovječni i ponižavajući

Uremović je u toj tužbi naveo da su na svim odjelima uvjeti izdržavanja kazne zatvora bili nečovječni i ponižavajući, da njegov smještaj s ostalim zatvorenicima nije odgovarao standardima u pogledu zdravlja, higijene, prostora i klimatskih uvjeta. Sobe nisu bile čiste, suhe, dovoljno prostrane, nemaju dnevno ni umjetno svjetlo, ne odgovaraju fiziološkim potrebama zatvorenika te nemaju propisanu veličinu ni obujam – od 4 kvadrata i 10 prostornih metara. U WC-ima ne postoji topla voda, već samo hladna, WC-i se ne mogu zaključati s unutrašnje strane i prostorno su manji od standarda, prljavi i ne odgovaraju propisanim higijenskim uvjetima. Posteljina je prljava, zapuštena i ne mijenja se redovito, navodilo se, između ostalog, u toj tužbi u parničnom postupku.

suci: bio izložen trpljenju  i poniženju iznad neizbježnog

Suci Ustavnog suda proučili su svu dokumentaciju iz parničnog postupka i na kraju Uremoviću dali za pravo da je više od tri godine imao na raspolaganju manje od tri prostorna metra osobnog prostora, u jednom razdoblju čak samo oko jedan kubični metar prostora, a često samo između 2 i 3 metra.
“Ustavni sud utvrđuje da je nesporno kako je podnositelj ustavne tužbe u navedenim razdobljima bio izložen trpljenju i poniženju koje nadilazi stupanj trpljenja ili poniženja koji je u takvim slučajevima neizbježan. Ustavni sud utvrđuje da su takvi uvjeti nedvojbeno nečovječni i ponižavajući, te da su podnositelju tužbe povrijeđena prava iz Ustava i Konvencije”, navodi se u obrazloženju odluke Ustavnog suda.
No, ustavni suci su ocijenili neosnovanima Uremovićeve prigovore koji se odnose na neadekvatne higijenske i sanitarne uvjete u kaznionici u Lepoglavi. Neosnovanim su, također, ocijenjeni njegovi prigovori vezani za zaštitu zdravlja, jer nije naveo činjenice koje bi dovele u sumnju ono što su dosad utvrdili drugi sudovi.

SIMKEA BACIO  U HLADNU RJEČINU, NITKO GA NIJE POKUŠAO SPASITI

Nesretni Vitomir Jovičić Simke je u dobi od 36 godina izgubio život 8. travnja 2009. godine. Arnold Uremović ga je kod Konta najprije ponižavao i tjerao da pleše, a zatim ga je bez ikakvog razloga podigao, odnio do ograde i bacio u hladnu i nabujalu Rječinu, kao da je vreća krumpira. Ubojica, a ni itko od velikog broja prisutnih ljudi, nije skočio niti pomogao mladiću koji nije znao plivati, pa se ubrzo utopio. Njegovo tijelo nađeno je više dana kasnije.
Na mostu kod Konta gdje je bačen u Rječinu kasnije je postavljena spomen ploča “Hrabrost je odabrati nenasilje”.
Uremović je osuđen za ubojstvo s neizravnom namjerom, kazneno djelo za koje je maksimalna kazna 15 godina zatvora. Cijeli proces u riječkom Županijskom sudu vrtio se oko toga je li to ubojstvo ili blaži delikt, prouzrokovanje smrti iz nehaja, što je tvrdila obrana, za koje je kazna do pet godina zatvora. Vijeće sutkinje Ike Šarić na koncu je prihvatilo stajalište da se radi o ubojstvu. No, s obzirom na to da je po nalazu psihijatara Uremović zbog alkohola i svoje ličnosti bio smanjeno ubrojiv (uračunljiv), bilo je jasno da kazna mora biti niža od maksimalne, pa mu je izrečeno 12 godina zatvora.
Kasnije su sudovi smanjili kaznu na deset godina i tri mjeseca, u što je uračunata i presuda riječkog Općinskog suda od četiri mjeseca zatvora za drugo kazneno djelo. Na kraju je Uremoviću izrečena jedinstvena kazna od 12 godina i tri mjeseca zatvora, u što je pribrojena kazna za nove delikte koje mu je izrekao riječki Općinski sud.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

Pin It on Pinterest