Ustavni sud odbio tužbu Željke Marković, bivše ravnateljice u riječkoj gradskoj upravi, žalila se da nije imala pravično suđenje kada je osuđena za primanje mita

28.07.2023. 10:00 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin, Ustavni sud, Vrhovni sud

Vijeće sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske jednoglasno je donijelo odluku kojom se odbija ustavna tužba Željke Marković (71) iz Rijeke, bivše ravnateljice Direkcije za poslovne objekte u Gradu Rijeci, pravomoćno osuđene na godinu i pol dana zatvora zbog dvaju slučajeva primanja mita u velikoj koruptivnoj »aferi lančić«.
Željka Marković je podnijela ustavnu tužbu u povodu presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske iz ožujka 2017. godine kojom je njena žalba odbijena kao neosnovana, te je potvrđena presuda Županijskog suda u Rijeci iz prosinca 2013. godine. Bivša visokorangirana službenica u Gradu Rijeci ustala je tužbom na Ustavnom sudu smatrajući da su joj tim presudama povrijeđena prava zajamčena hrvatskim Ustavom, u biti pravo na pravično suđenje. No, ustavni suci su zaključili da takvo stajalište nije osnovano.
“Ustavni sud zaključuje da podnositeljici ustavne tužbe nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje”, naglašava se u zaključku odluke Ustavnog suda.

 Željka Marković je u svojoj ustavnoj tužbi osporavala zaključke sudova da je počinili kaznena djela primanja mita, prigovarajući da joj nije omogućeno ispitivanje svjedoka u istrazi, jer nije bila pozvana na njihovo saslušanje, tvrdeći i da joj je riječki sud odbio dozvoliti pitanja svjedocima, a vještak odgovarati na pitanje obrane koja je prigovarala vještačkom nalazu. Željka Marković je tvrdila u tužbi i da je sud odbio gotovo sve njene dokazne prijedloge, pa je u konačnici predložila ukidanje svih presuda protiv nje.

Ustavni sud utvrdio kako ne stoje prigovori Željke Marković

No, ustavni suci naglašavaju da, kada je riječ o prigovoru da su svjedoci dali iskaze pred USKOK-om bez prisutnosti obrane, zapisnici s glavnih rasprava ukazuju da je 20 od ukupno 21 svjedoka svoje iskaze iznijelo i na sudu, na raspravama na kojima je prisustvovala optužena Marković i njen odvjetnik, koji je i postavljao pitanja tim svjedocima, a ni jedno pitanje nije zabranjeno. Na sudu nije ispitan samo jedan svjedok koji je u međuvremenu umro, a njegov iskaz nije bio ni isključivi ni odlučujući dokaz za osudu optuženice.
Ustavni sud je uvidom u zapisnik s rasprave utvrdio i da je obrana postavljala pitanja vještaku koji je procjenjivao vrijednost umjetničkih slika, koji su bili predmet inkriminacija, a on odgovarao na sva pitanje obrane.

Na prigovore Željke Marković da je riječki sud odbio gotovo sve dokazne prijedloge obrane, primjerice, da se odredi novo vještačenje vrijednosti slika, Ustavni sud je istaknuo da nakon analize zapisnika prihvaća stav riječkog suda koji je dao dostatne i valjane razloge za odbijanje navedenih dokaznih prijedloga, a obrazloženje je prihvatljivo i ni po čemu arbitrarno. Ustavni suci su naglasili da je riječki sud ispitao 23 svjedoka koje je predložila obrana, te prihvatio prijedloge obrane da se pribavi brojna materijalna dokumentacija. Ocijenjeno je da je osnovano stajalište riječkog Županijskog i Vrhovnog suda koji su utvrdili da je daljnje provođenje dokaza nepotrebno, tim više što Željka Marković nije objasnila iz kojih bi razloga izvođenje predloženih dokaza dovelo do drugačijeg utvrđenja onih činjenica koje su već ustanovljene.

otvoren joj put da traži pravdu na sudu u strasbourgu

“Odbijanjem navedenih dokaznih prijedloga obrane nije došlo do narušavanja procesne ravnopravnosti stranaka”, zaključili su ustavni suci, koji su dali odbijenicu Željki Marković, jer smatraju da joj nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje.
Nakon ovakvog procesnog razvoja stvari, s obzirom da je prošla sve razine sudova u Hrvatskoj, Željki Marković otvoren je put, ako to želi, tražiti dalje pravdu na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

MAKINACIJE OKO NATJEČAJA ZA GRADSKI PROSTOR, KAO MITO DOBILA I DVIJE SLIKE

Željka Marković, bivša visokorangirana službenica u Gradu Rijeci, odslužila je zatvorsku kaznu još 2019. godine, odnosno otpuštena je na uvjetni otpust otprilike pet i pol mjeseci prije pune izdržane zatvorske kazne od godinu i pol dana. Pravomoćno je osuđena jer je kao ravnateljica Direkcije za poslovne objekte u Gradu Rijeci svjesno postupala kako bi kćeri suoptužene u procesu, inspektorice Državnog inspektorata, omogućila javiti se na natječaj kao jedinom zainteresiranom natjecatelju za gradski poslovni prostor u Ciottinoj ulici u Rijeci, te tako izbjeći nadmetanje s drugima, odnosno postići povoljniju cijenu zakupa. Došlo je do dopune natječaja, ali ona nije objavljena u Novom listu, gdje je trebala, a za to nije ni postojala suglasnost Odjela za poduzetništvo.


Naložila je dopunu natječaja tekstom »osim frizerskog salona«, iako je bilo zainteresiranih frizera za taj prostor. I nakon što je poslovni prostor izlicitirala kći inspektorice, Željka Marković se i dalje osobno angažirala. Tražila je angažman svojih zaposlenika i suradnika sa čijim tvrtkama Grad Rijeka surađuje, kako bi se izveli radovi u prostoru, od kojih dio i na trošak Grada, iako je u objavljenom natječaju bila odredba da se prostor izdaje u viđenom stanju, a zakupnici su dužni urediti ga o vlastitom trošku.
Dar (novčanik i narukvica), kojeg je Željka Marković primila od inspektorice, bio je u vezi s radnjama koje je obavljala oko prostora u Ciottinoj ulici, kako bi ga dobila kći inspektorice, zaključili su i suci Vrhovnog suda. Ni suci Vrhovnog suda nisu prihvatili tvrdnje Marković i suoptuženog, akademskog slikara, da joj je taj umjetnik dao dvije slike zbog promocije njegovih radova, a ne kao mito radi omogućavanja dobivanja novog poslovnog prostora.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

Pin It on Pinterest