Ustavni sud odbio tužbu Antona Šegona, osuđenog na 15 godina zatvora jer je u Čavlima hicem iz puške ubio suprugu: nisu mu povrijeđena ustavna prava

06.08.2023. 12:15 | Crna kronika, Novosti

Foto: Ustavni sud, Screenshot Dnevnik.hr, VKSRH, portal Burin

Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je kao neosnovanu ustavnu tužbu Antona Šegona (73) iz Rijeke, osuđenog na 15 godina zatvora zbog toga što je prije četiri godine u kući na Čavlima ubio suprugu i posjedovao zabranjeno vatreno oružje.
Šegon je podnio ustavnu tužbu smatrajući da su mu presudama riječkog Županijskog suda i Visokog kaznenog suda povrijeđena prava zajamčeva hrvatskim Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Tvrdio je da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, ukazivao na procesnu neravnopravnost, prigovarajući i na vjerodostojnost onog što su utvrdili vještaci, prije svega psihijatrijski. U tužbi je uglavnom iznosio svoju obranu kojom je htio umanjiti svoju kaznenu odgovornost, upirući u tvrdnju da nije imao stvarnu namjeru počiniti ubojstvo.

O OPTUŽENIKOVOJ UBROJIVOSTI GOVORE I ISKAZI SVJEDOKA

Jedan od njegovih prigovora odnosio se i na činjenicu da je Šegonu – koji je 47-godišnju suprugu ubio hicem iz puške u glavu, dok je sjedila za radnim stolom i računalom – riječki Županijski sud odbio prijedlog obrane da se nad njime provede novo psihijatrijsko vještačenje. Obrana je smatrala da su zaključci vještačenja koje su proveli eksperti iz Psihijatrijske bolnice Vrapče nejasni i nepotpuni, ali riječki sud nije bio tog mišljenja. Visoki kazneni sud složio se sa zaključcima i odlukama riječkog suda, naglašavajući da nezadovoljstvo Šegona zaključcima koji se odnose na njegovu ubrojivost ne predstavlja argumente da je sud napravio postupovnu povredu. Suci Visokog kaznenog suda složili su se da provedeno psihijatrijsko vještačenje ne sadrži manjkavosti, nejasnoće ni išta drugo zbog čega bi trebalo provesti novo vještačenje.
Ukazano je u drugostupanjskoj presudi i da ocjena optuženikove ubrojivosti u vrijeme zločina ima potporu i u drugim dokazima, kao što su iskazi svjedoka, očevidaca Šegonovog ponašanja prije i nakon ubojstva. A oni su rekli kako je njegovo ponašanje prije zločina bilo uobičajeno, normalno, a poslije zločina njegova aktivnost smislena.

nema okolnosti koje bi upućivale na povredu ustavnih prava

Suci Ustavnog suda u obrazloženju svoje odluke su naglasili kako su neosnovani navodi Antona Šegona da sudovi nisu dali dovoljna obrazloženja u pogledu bilo kojeg pitanja.
“Nezadovoljstvo podnositelja ustavne tužbe što svojim argumentima u žalbi Visokom kaznenom sudu nije uspio dovesti u pitanje zaključke riječkog suda nije, samo po sebi, relevantno za ocjenu o povredi njegovog prava na pravično suđenje”, zaključuje Ustavni sud, dodajući da nema okolnosti koje bi upućivale na povredu ustavnih prava. Njegovi prigovori ocijenjeni su neosnovanim.
Nakon ovakvog procesnog razvoja stvari, s obzirom da je prošao sve razine sudova u Hrvatskoj, Antonu Šegonu otvoren je put, ako to želi, da traži dalje pravdu na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

PUCAO U ŽENU DOK JE SJEDILA ZA STOLOM

Anton Šegon je oglašen krivim zbog toga što je 23. listopada 2019. godine, tada u dobi od 69 godina, u dnevnom boravku obiteljske kuće u Čavlima hicem iz puške M-48 u glavu ubio 47-godišnju suprugu. Dok je sjedila za radnim stolom i računalom, prišao joj je s leđa i pucao iz neposredne blizine. Nakon zločina je utvrđeno i da u vrtnoj baraci ima “kuburu” sa streljivom, a u automobilu još jedno vatreno oružje ručne izrade, tzv. penkalu, s metkom u cijevi.
Riječki Županijski sud mu je u veljači 2021. godine izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zatvora, u što mu je ujedinjena kazna od 14 godina za ubojstvo i dvije godine zatvora za držanje oružja čije je posjedovanje građanima zabranjeno. Visoki kazneni sud je potvrdio presudu riječkog suda u srpnju 2021. godine.

Najčitanije


Evo kako odabrati idealnu kremu za brijanje

Biti uredan i lijepo obrijan važan je dio imidža mnogih muškaraca. Stoga je važno znati kako odabrati idealnu kremu za brijanje. Samo s pravom kremom brijanje može biti ugodno i proći bez iritacija.

Pronađi svoj signature scent: top 10 parfema za muškarce

Miris koji ti najbolje odgovara ovisi o tvojoj koži, ali i osobnosti i stilu života. Zato pri odabiru savršenog parfema moraš obratiti pažnju na neke stvari.

S ovim parfemima kosa će ti mirisati predivno cijeli dan

Kosa upija molekule iz zraka. Zbog toga zadržava i razne mirise iz okoline. Mirisi dima ili kuhanja samo su neki od njih. Parfemi za kosu služe tome da se ti mirisi neutraliziraju, da se kosa osvježi i da lijepo miriši cijeli dan.

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest