USKOK podignuo optužnicu protiv 25 okrivljenih za ilegalni biznis s 8,6 tona duhana kojim je državni proračun oštećen za 5,8 milijuna kuna

10.01.2023. 12:31 | Crna kronika, Novosti

Foto: PU Istarska

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv 25 hrvatskih državljana koji se terete da umiješani u ilegalni biznis s najmanje 8,6 tona duhana, te da su prodajom duhana oštetili državni proračun za 5,8 milijuna kuna. Osim toga, kod jednog je okrivljenika u Kostreni pronađen 5,1 kilogram konoplje. Optuženi su  za nedozvoljenu trgovinu u sastavu zločinačkog udruženja i neovlašteni promet drogama.

Optužnicom se prvookrivljenoim  stavlja na teret da je u razdoblju od 27. travnja do 20. prosinca 2021. godine u Zagrebu, Bjelovaru, Rijeci, Poreču, Puli i drugim mjestima u Hrvatskoj povezao u zajedničko djelovanje 14 okrivljenika radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje prodaje na ilegalnom tržištu većih količina duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske.

duhan nabavljan u zagrebačkoj regiji 

Tako je glavnoosumnjičeni od petookrivljenog na području Zagreba kontinuirano nabavljao veće količine sitno rezanog duhana. Potom je  kao vozače angažirao šestoricu koji su u dogovoru s njim dovozili veće količine duhana i zagrebačkog područja   na područje Rijeke i Istre. Daljnju distribuciju duhana na ilegalnom tržištu osobno su ili putem drugih osoba obavljali trojica, odnosno kupci na veliko, te još dvojica koji su diuhan dalje nudili i prodavali na području Rijeke, Poreča, Pule i okolice. Pritom su s kupcima dogovarali njihov dolazak na adresu prebivališta ili su im duhan razvozili na dogovorena mjesta primopredaje.

Na ovaj način okrivljenici su neovlašteno kupili, prodali i prevezli najmanje 4,4 tone sitno rezanog duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija, od čega su policijski i carinski službenici zaplijenili tonu i pol, dok je nedozvoljenom trgovinom preostale količine Državni proračun oštećen za najmanje 2,48 milijuna kuna. Okrivljenici su preprodajom duhana ostvarili imovinsku korist, i to prvookrivljeni najmanje 232 tisuće kuna, petookrivljeni najmanje 286 tisuća kuna, osmookrivljeni 244 tisuće kuna, a ostali manje svote. 

Optužnicom se drugookrivljeni tereti da je od 11. svibnja do 20. prosinca 2021.u Zagrebu, Puli i Vodnjanu   povezao u zajedničko djelovanje trojicu radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija.

Tako je drugookrivljeni dogovorio kontinuiranu nabavu većih količina duhana s područja Zagreba i drugih mjesta u Hrvatskoj, a s dvojicom dogovorio njegov prijevoz do Vodnjana,   s ciljem daljnje nedopuštene prodaje na ilegalnom tržištu koju je obavljao zajedno i dogovorno s jednim okrivljenikom  ili osobno. Na ovaj način ova druga skupina okrivljenika je kupila, prevezla i prodala najmanje 2,18 tona duhana, čime je Državni proračun oštećen za oko 1,8 milijuna kuna. Pritom je samo drugookrivljeni ostvario imovinsku korist od  najmanje 430 tisuća kuna. 

četiri lanca nelegalnog biznisa 

USKOK-ovom optužnicom se trećeokrivljeni tereti da je od 11. svibnja do 20. prosinca 2021. godine u Zagrebu, Rijeci i drugim mjestima u Hrvatskoj povezao u zajedničko djelovanje četvoricu radi ilegalnog biznisa s duhanom. Ova skupina je  neovlašteno kupila, prodala i prevezla najmanje 1,28 tona duhana, od čega su policijski i carinski službenici zaplijenili oko 209 kilograma, dok je nedozvoljenom trgovinom preostale količine Državni proračun oštećen za najmanje 921 tisuću kuna. Trećeokrivljeni je  preprodajom duhana ostvariio imovinsku korist od najmanje 214 tisuća kuna. 

U četvrtom lancu nelegalnog posla s duhanom optužen je četvrtokrivljeni koji se tereti da je povezao trojicu u zajedničko djelovanje, te dogovorio kontinuiranu nabavu većih količina duhana te njegov prijevoz od Zagreba do Primorsko-goranske i Istarske županije. Ova skupina je, tvrdi USKOK,  neovlašteno kupila, prodala i prevezla najmanje 821 kilogram duhana, od čega su policijski i carinski službenici zaplijenili 101 kilogram, dok je nedozvoljenom trgovinom preostale količine Državni proračun oštećen za novčani iznos od najmanje tisuća kuna. Glavnookrivljeni u ovom lancu je zaradio najmanje 93 tisuće kuna. 

 PRIJE GODINU DANA ŠESTORICA ZAVRŠILA U ISTRAŽNOM ZATVORU

U prosincu 2021. godine šestorica od 25 osumnjičenih završila su u istražnom zatvoru u Rijeci, pod sumnjom da su ilegalno protrgovali oko osam i pol tona duhana. Pritvoreni su bili 46-godišnji trgovački putnik iz Zagreba, 35-godišnji ekonomist iz Vodnjana, 30-godišnji nezaposleni građevinski radnik iz Rijeke, 30-godišnji nezaposleni ekonomist iz Zagreba, 35-godišnji nezaposleni radnik iz Rovišća i 49-godišnji umirovljeni vozač iz Pitomače.

Više nitko od okrivljenih nije u istražnom zatvoru, svi se sada brane sa slobode.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest