USKOK nije zatražio istražni zatvor za 13 osumnjičenih za makinacije oko legalizacije nezakonite gradnje na jugu Istre

27.07.2023. 12:08 | Crna kronika, Novosti

Foto: Screenshot HRT, portal Burin

Sa slobode će se u daljnjem postupku braniti svih 13 okrivljenika u novoj istrazi o makinacijama oko legalizacije nepostojećih i nezakonito izgrađenih zgrada u Istri, poglavito na području Vodnjana. Naime, nakon što su osumnjičeni ispitani u USKOK-u, riječkom Županijskom sudu nije predloženo da im se odredi istražni zatvor “jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje takvog prijedloga”.

Nastavak je ovo istrage o aferi s bespravnom legalizacijom u kojoj su lani u istražnom zatvoru u Rijeci završili  Dora Komparić  iz Fažane, bivša savjetnica za prostorno planiranje i gradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana, i Damir Janko  iz Vodnjana, bivši pročelnik tog odjela. Sada su bili uhićeni, među ostalima, pa pušteni  načelnik Općine Fažana Radomir Korać, fažanski građevinar Zdravko Polančec, bivši SDP-ov vodnjanski gradski vijećnik Damir Iskrić, bivši službenik Grada Vodnjana koji je radio na legalizacijama Emil Ferjančić, te Sandra Pinzan, supruga županijskog pročelnika za poljoprivredu Ezia Pinzana. 

Procijenjeno je da je više vlasnika objekata pribavljena korist od ukupno oko 450 tisuća eura, kroz veću vrijednost nekretnine. Za ondašnjeg višeg savjetnika za izgradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana se, primjerice, sumnja da je krajem 2016. i početkom 2017. godine na traženje dvoje okrivljenih poduzeo radnje kako bi legalizirao nezakonito izgrađenu stambenu zgradu u Vodnjanu bruto površine 149 kvadrata  i pomoćnu zgradu bruto površine 35 kvadratnih metara, čime je povećana vrijednost te nekretnine vlasniku pribavljena materijalna korist od najmanje 143,6 tisuća eura. Dogodilo se to iako su bili svjesni da zgrade čija se legalizacija traži nisu postojale prije 21. lipnja 2011. godine niti su vidljive na digitalnoj orto-foto karti. Suokrivljeni, ovlašteni inženjer geodezije, neistinito je prikazao da je snimku izradio tijekom 2015. godine i neistinito označio zgrade koje su u stvarnosti izgrađene na drugim katastarskim česticama.

 Savjetnica za prostorno planiranje i gradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana se, primjerice, tereti da je na traženje jednog od okrivljenih  da mu se legalizira bespravno izgrađena zgrada u Peroju, unatoč neispunjavanju zakonskih uvjeta, izradila rješenje o izvedenom stanju kojim je legalizirala nezakonito izvedenu rekonstrukciju stambene zgrade bruto površine 28 kvadratnih metara. Ujedno je u obrazloženju rješenja neistinito navela da je zgrada vidljiva na digitalnoj orto-foto karti te da je provela očevid prije donošenja rješenja. Na opisani način je  vlasniku pribavljena korist od najmanje 47.803 eura.

USKOK u svom rješenju o proširenju istrage navodi još niz sličnih slučajeva u kojima su se dogodile makinacije. 

Najčitanije

Povezane objave

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Ovoga su tjedna počeli radovi na uređenju dječjeg igrališta Kosovo u Opatiji. Igralište će biti potpuno rekonstruirano, bit će napravljena podloga u skladu sa sigurnosnim standardima za uporabu, postavljena multifunkcionalna sprava za igru i ljuljačka s...

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

ČETVRTAK, 28. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Željko Olujić (1969) DRENOVA, 14.30Branko Magaš (1955) CERNIK-ČAVLE, 15.00Ksenija Broznić (1935) JELENJE, 15.00Šimun Majer (1935) LIČ, 16.00Spomenka Milošević (1951) PETAK, 29. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Božica Pilepić...

Pin It on Pinterest