Upisi u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2023./2024.

17.01.2023. 09:24 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Počinje postupak upisa djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2023./2024.

Upravni odjel za odgoj i obrazovanje u Primorsko-goranskoj županiji obavještava da su upisu u prvi razred osnovne škole obavezna pristupiti djeca rođena od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017. godine te djeca kojoj je odgođen upis u prvi razred osnovne škole u prošloj školskoj godini.

Od 23. do 27. siječnja 2023. godine obavljat će se prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole najbliže mjestu prebivališta ili boravišta. Prijave će se vršiti putem elektronske pošte odnosno telefona u osnovnu školu najbližu mjestu prebivališta ili boravišta, a sve uvjetovano epidemiološkom situacijom. Prijava treba sadržavati ime i prezime te OIB djeteta, adresu prebivališta/boravišta uz napomenu da li se radi o djetetu s teškoćama u razvoju te adrese elektronske pošte oba roditelja i brojeve telefona/mobitela.

Podatak da li se radi o djetetu s teškoćama u razvoju omogućuje stručnim povjerenstvima škola da u što je moguće kraćem roku provedu postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, a radi osiguranja pravovremene odluke o programskoj i profesionalnoj pomoći djetetu odnosno donošenju odluke o potrebi odgode upisa u prvi razred osnovne škole za jednu školsku godinu.

Upisna područja

Roditelji odnosno staratelji djeteta kojem je odobren upis u redoviti program upisuju dijete u osnovnu školu kojoj dijete pripada prema upisnom području, odnosno u osnovnu školu drugog upisnog područja sukladno članku 18. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Dijete se može upisati u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako upisuje dijete u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba. Upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalan ustroj rada škole i ne smije se onemogućiti upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole.

Prijevremeni upis i odgađanje upisa

Roditelji odnosno staratelji djeteta mogu ostvariti mogućnost prijevremenog upisa u prvi razred osnovne škole, odnosno privremenog oslobađanja obveze upisa, sukladno Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava.

Roditelji odnosno skrbnik/ca djeteta rođenog od 1. travnja 2017. godine do 31. prosinca 2017. godine mogu najkasnije do 31. ožujka 2023. podnijeti zahtjev za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za upis u l. razred osnovne škole. Zahtjev roditelja odnosno skrbnika/ce čije dijete do 31. prosinca 2023. godine ne navršava šest godina života, Upravni odjel će odbiti.

Utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta

Nakon provedenih prijava, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje utvrđuje popis djece školskih obveznika te javno obavještava roditelje o obvezi i načinu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta čime se utvrđuje sposobnost djeteta da započne svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja 2023. godine. Iznimno od navedenog roka, djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju pristupaju utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 15. veljače do 15. travnja tekuće godine.

U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelji odnosno skrbnik/ca su dužni do 30. svibnja tekuće godine o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, koje će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme.

Više informacija dostupno je u osnovnoj školi prema upisnom području ili na web stranici Primorsko-goranske županije vezanoj za upis u škole (Upis u I. razred osnovne škole na području Primorsko-goranske županije za školsku godinu 2023./2024.).

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest