Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor na području Policijske uprave primorsko-goranske ukinuto deset cestovnih graničnih prijelaza

Foto: PU PG

Točno u ponoć s ulaskom u Novu godinu, kao i u Schengen, na graničnim prijelazima na području Policijske uprave primorsko – goranske podignute su rampe i od tada je između Hrvatske i Slovenije je uspostavljen slobodan prolaz, bez granične kontrole.

Obilježavanju ulaska Republike Hrvatske u Schengen, na graničnom prijelazu Rupa, uz Nevena Abramovića, načelnika dotadašnje Postaje granične policije Rupa koji je u ponoć podigao rampu, prisustvovali su Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave primorsko – goranske, Ivica Filipović, načelnik Postaje prometne policije Rijeka, Aleksandar Moran, komadir PMP Jelšane, umirovljeni i djelatni policijski službenici te spontano okupljeni stanovnici pograničnog područja.

Također, i na drugim graničnim prijelazima ove Policijske uprave, kao što su primjerice Brod na Kupi i Blaževci, oko ponoći uz policijske službenike na granici okupili su se mještani s obje strane granice te predstavnici lokalne samouprave kako bi prisustvovali podizanju rampi na graničnim prijelazima te tako obilježili ovaj povijesni trenutak.

Jučer, 1. siječnja, točno u podne, u organizaciji Turističke zajednice Matulji na području ranijeg graničnog prijelaza Rupa održano je obilježavanje kojem su nazočili brojni gosti, između ostalih i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela, načelnik mjesno nadležne Policijske postaje Opatija Tomislav Milković, predstavnici pobratimljenih općina Brda i Ilirska Bistrica iz Slovenije te mještani koji su nazdravili novim uspjesima i suradnji bez granica 2023. godini.

Ovom događanju su prisustvovali i brojni biciklisti iz Matulja i Ilirske Bistrice koji su prošli tri vrste granica: Rupu, koja se dosad prelazila uz predočenje osobne iskaznice, pogranične prijelaze Lisac, kroz koji dosad nisu mogli prelaziti te Brezu, koja datira još iz vremena Rapalske granice.

Ulaskom Republike Hrvatske u schengenski prostor na području Policijske uprave primorsko-goranske ukinuto je deset cestovnih graničnih prijelaza: Vele Mune, Pasjak, Rupa, Lipa, Prezid, Prezid II, Čabar, Zamost, Brod na Kupi i Blaževci, željeznički GP Šapjane te pomorski GP Rijeka i Mali Lošinj, dok zračni GP Rijeka i Mali Lošinj ostaju jer su ujedno granični prijelazi na vanjskoj granici shengenskog prostora.

Dio policijskih poslova, koji se do sada obavljao na graničnim prijelazima, od sada će policijski službenici obavljati u dubini teritorija, provođenjem kompezacijskih mjera te u drugim ustrojstvenim jedinicama, a sve u cilju suzbijanja prekograničnog kriminala i sprečavanja svih drugih nezakonitih radnji, navode iz policije.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest