“UDOMI PRAVU LJUBAV”: na postamentima na riječkom Korzu postavljena izložba s ciljem senzibiliziranja javnosti na udomljavanje pasa iz azila

25.01.2023. 15:48 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Udomi pravu ljubav“, koja prikazuje slike pasa iz azila, a glavni joj je cilj dodatna senzibilizacija javnosti na udomljavanje pasa iz azila.

Društvo za zaštitu životinja Rijeka, koje je organizator izložbe, na području Rijeke i okolice djeluje već 20 godina, brinući o odbačenim i izgubljenim životinjama. Prema riječima volonterke iz azila na Viškovu Merime Ferk – koja je na otvorenje došla s dva psa iz azila, Ginom i Ginom – tijekom godine kroz taj azil prođe oko 300 pasa koji budu udomljeni. Trenutno na skrbi imaju 90 pasa, dok se još dodatnih 30 nalazi u privremenom smještaju u koji upućuju štence, kao i stare i bolesne pse, te one kojima je potrebna neka vrsta postoperativnog oporavka.

Kako bi građane potaknuli na udomljavanje, na svakoj fotografiji nalazi se i QR kod koji vodi na album svakog pojedinog psa na Facebook stranicama Azila za pse “Društvo za zaštitu životinja Rijeka”.

Iako su se, kako kaže Ferk, tijekom prošle godine u azilu izvodili radovi na promjeni krovova boksova u kojima su smješteni psi, izgradila se karantena, poboljšana je kvaliteta vode iz šterne, boksovi su zatvarani kako bi psima i ljeti i zimi boravak u njima ipak bio ugodniji, financijskih sredstava kao ni broja volontera nikada nije dovoljno. „Trenutno je u azilu na Viškovu aktivno 15-ak volontera koji svakodnevno obavljaju sve stvari koje su potrebne, od hranjenja pasa, čišćenja do odlazaka veterinaru. Svi naši psi su veterinarski zbrinuti, što znači da su cijepljeni i zaštićeni od parazita, a svi oni koji dođu k nama budu i kastrirani i sterilizirani. Iako na godišnjoj razini udomimo veliki broj pasa, trudimo se ostati u kontaktu s udomiteljima kako bismo nastavili pratiti njihov život u njihovom novom ‘zauvijek domu’“, kaže Ferk koja je ovim putem pozvala sve zainteresirane volontere da im se pridruže.

Važnost rada udruga za zaštitu životinja prepoznaje i Grad Rijeka koji je tijekom prošle godine iz proračuna, kroz Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb izdvojio nešto više od 10.500  eura.

„Grad Rijeka već dugi niz godina sufinancira razne programe zaštite životinja, pa tako osim za rad Društva za zaštitu životinja sufinancira i rad udruge Mijau koja sterilizira slobodnoživuće mačke. Ovom izložbom želi se skrenuti dodatna pažnja građanima na važnost udomljavanja pasa. Također, želio bih istaknuti kako je Grad Rijeka zbog negativnog utjecaja kojeg uporaba pirotehnike ima na životinje, ove godine odustao i od tradicionalnog vatrometa na proslavu nove godine“, istaknuo je voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić.
U sklopu izložbe, u subotu, 28. siječnja, od 10 do 14 sati Društvo za zaštitu životinja Rijeka na Korzu građane upoznati s nekima od pasa koji su pozirali za fotografije postavljene na izložbi.

Izložba „Udomi pravu ljubav“ realizirana je uz potporu Grada Rijeke i trgovine HOP.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest