U Županiji održan prijem za delegaciju kineske Provincije Liaoning

17.09.2023. 14:15 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ

Delegacija kineske Provincije Liaoning posjetila je Primorsko-goransku županiju. Primili su je pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban i ravnatelj Regionalne razvojne agencije “Prigoda” Vedran Kružić sa suradnicima.

Pročelnica Ban zaželjela je dobrodošlicu gostima, podsjetivši na početak suradnje, sada već daleke 2002. godine, kada je potpisan prvi službeni dokument o suradnji među dvjema regijama. Ban je predstavila gospodarski profil PGŽ te njen izniman geostrateški položaj, istaknuvši kako je PGŽ zainteresirana iskoristiti prilike za suradnju kroz sektore turizma, kulture, zdravstva, izgradnje infrastrukture, znanosti, logistike i prometa.

Lyuping Chen, potpredsjednik Stalnog odbora Narodnog kongresa provincije Liaoning, koji je predvodio kinesku delegaciju, istaknuo je da prijateljstvo među dvjema regijama traje već više od 20 godina te je ukratko predstavio gospodarski profil Liaoninga kao i njegov zemljopisno važan položaj. Naglasio je kako se suradnja i prijateljstvo između Primorsko-goranske županije i Liaoninga trebaju unaprijediti na novu razinu te će stoga poticati tvrtke iz te regije na ulaganja u našu županiju, uz molbu da Primorsko-goranska županija učini isto, s nadom da će se realizirati međusobna ulaganja u gospodarske aktivnosti.

Ravnatelj   Kružić je izrazio zadovoljstvo mogućnosti susreta uživo s kolegama iz Liaoninga s kojima je tijekom pandemije realiziran online poslovni forum, uz nadu da će se slične aktivnosti nastaviti i u budućnosti. Kružić je predstavio investicijski potencijal naše županije, katalog investicija na kineskom jeziku, ali i promotivne materijale koji služe privlačenju daljnjih investicija i jačanju pozicije PGŽ u međunarodnom okruženju. Razvoj pametnih regija i gradova vidimo kao prostor suradnje u kojem možemo napraviti najveće iskorake, istaknuo je Kružić.

U gostujućoj delegaciji sudjelovali su još i Zhimin Lin, glavni direktor Odbora za zakonodavstvo Narodnog kongresa provincije Liaoning, Yan Xu, glavni direktor Odbora za etničke, prekomorske Kineze i vanjske poslove Narodnog kongresa provincije Liaoning, Yi Kang, zamjenica glavnog direktora Ureda za vanjske poslove Narodne vlade provincije Liaoning, Bin Guo, zamjenik glavnog direktora Odjela za trgovinu provincije Liaoning i Linna Pang, direktorica Odjela za azijska pitanja Liaoning provincijske narodne udruge za prijateljstvo sa stranim zemljama.

Uz goste iz Kine, na prijemu su sudjelovali predstavnici Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Ante Simonić, Rita Zhao, Vesna Lukanović i Josip Rupčić. U ime Primorsko-goranske županije na prijemu su sudjelovali i potpredsjednik Odbora za međunarodnu i međuregionalnu suradnju Županijske skupštine Josip Ukalović i viši savjetnik za protokol i međunarodnu suradnju Dorian Celcer.

 

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

SUBOTA, 13. SRPNJA 2024. KOZALA, 10.00: Stanislav Majić (1951) DRENOVA, 11.00Terezija Begović  LOVRAN, 13.00Velimir Miladinović (1934) JELENJE, 18.00Vladimir Kišić (1938) LIČ, 17.00Marija Kropf  VOJNI TUK, 17.00Nikola Vujnović (1943) PONEDJELJAK, 15....

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma, u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni...

Pin It on Pinterest